Навални на протеста в Москва: Властите играят опасна игра (ВИДЕО)

"Единна Русия" е партия на крадците и мошениците", започна да скандира площадът

Над 20 000 души се събраха на митинга в центъра на Москва, за да поискат свободни и честни местни избори. Това съобщи неправителствената организация "Бял брояч", специализирана в броене на демонстранти, цитирана от Франс прес.

"Могат ли да  забранят Любов, могат ли работните групи да забранят Любов," попита от трибуната опозиционният лидер Алексей Навални , визирайки своята съртанчика Любов Собол, която не беше допусната да участва в местните избори през септември като кандидат за Думата Московския  градски съвет заедно с всички останали кандидати на опозицията. Тя обяви гладна стачка, но също беше на митинга. 

"Да покажем на властите, че играят опасна игра, че сме решителни", заяви той.

"Единна Русия" е партия на крадците и мошениците", започна да скандира площадът след него.

Следващата събота митингът ще се събере пред кметството на Москва и няма да си тръгне, закани се опозиционерът.

"Русия ще бъде свободна!", скандираха демонстрантите, заобиколени от полиция, на булевард "Академик Сахаров" в центъра на Москва. Проявата бе разрешена, отбелязва АФП.
    Вътрешното министерство, цитирано от ТАСС, съобщи, че участниците в митинга са около 12 000. В центъра на столицата "започна съгласуван с властите на Москва митинг, в който участват около 12 000 души. Сътрудници на полицията и на Росгвардия осигуряват опазването на обществения ред и сигурност", гласи съобщение на министерството.
    В сряда избирателната комисия на Москва отмени заради формални неточности регистрацията на 57 кандидати, почти всички от опозицията.
    На регионалните и местни избори на 8 септември жителите на Москва трябва да изберат 45 депутати в местния парламент с петгодишен мандат. Според закона независимите кандидати трябва да съберат  подписи на най-малко 3 процента от потенциалните избиратели във всеки от 45-те района на Москва или между 4500 и 5000 души, за да имат право да се кандидатират. Но представители на опозицията, които са успели да изпълнят това изискване, изразиха възмущение срещу непрозрачната според тях процедура на проверка на подписите, облагодетелстваща кандидатите на властта, добавя АФП.