Ал. Йорданов: До края на мандата на Радев остават около 900 дни, българските граждани са в правото си да намалят срока

Радев резидента несъмнено обслужва волно или неволно антиевропейски и антибългарски интереси

Александър Йорданов

Александър Йорданов

"Това е недалновиден и по същество антибългарски ход. Като президент и главнокомандващ на българската армия, Румен Радев би трябвало да е пръв защитник на националните интереси и респективно на националната отбрана и сигурност". Това заяви пред "Фокус" евродепутатът от СДС Александър Йорданов по повод наложеното вето на президента Румен Радев за закупуването на американските изтребители Ф-16. 

"Решението на парламента и правителството за закупуването на Ф-16 дойде в резултат на сериозно експертно обсъждане и несъмнено то изразява мястото на България в евроатлантическия свят. Факт е, че България се намира в граничен европейски региона, в непосредствена близост до най-голямата заплаха за европейската и националната сигурност – политиката на Руската федерация. И в този смисъл ветото на президента несъмнено обслужва волно или неволно антиевропейски и антибългарски интереси. Решението на президента за съжаление за пореден път доказва, че българската демокрация в негово лице има противник. И този факт вече не може да се премълчава и не може да се скрива. До края на мандата на г-н Радев остават около 900 дни, но си мисля, че българските граждани са в правото си да намалят този срок, особено след решение на президента", каза още Йорданов.

"Румен Радев е президент на страната. Неговата най-важна мисия не е да се прави на счетоводител и финансист, а да защитава националните интереси и националната отбрана и сигурност. Няма разумен експерт, няма разумен военен ръководител в българската армия, в Министерство на отбраната, който да не е наясно, че закупуването на F-16 е в полза на българската национална сигурност. Ние няма защо да допускаме президентът на страната да се превръща в сметководител. Има си институции за това, които са се произнесли за цената, за доставката, за техническите характеристика, за абсолютно всичко. Решението на Румен Радев е чисто политическо и по-скоро то демонстрира вярност към чужда държава. И аз директно я наричам коя е тя – това е Руската федерация. Решение на Румен Радев обслужа Руската федерация. То не работи в интерес на България", коментира евродепутатът.