Александър Везенков е спортист №1 за 2023 г.

Втори в класацията е Григор Димитров

Александър Везенков, снимка: БГНЕС

Александър Везенков, снимка: БГНЕС

Александър Везенков e обявена за "Спортист на България" за 2023 година. Баскетболистът на "Сакраменто Кингс" събра най-много точки в анкетата на спортните журналисти и за втори пореден път печели наградата за №1. Той обра и фенския вот. Статуетките от негово име получи първият българин в НБА и шеф на федерацията Георги Глушков.

"Това е едно голямо признание, което ме кара да работя още по-здраво, за да оправдая очакванията на хората. Благодаря на моето семейство, което винаги е до мен. Това беше уникална година за мен - с много успехи и титли. Честитя на всички спортисти, които попаднаха в десетката. Нека новата година бъде много успешна за българския спорт." - заяви баскетболистът във видеопослание.

Везенков изпрати най-добрите 12 месеца в кариерата си. Българският национал спечели титлата в Гърция с "Олимпиакос", игра финал в Евролигата и бе избран за MVP на надпреварата, записвайки средно 17.6 точки и 7 борби, с успеваемост от 65.8 процента при стрелбата за 2 точки и 39.8 процента при стрелбата от далечна дистанция.

През лятото Александър Везенков предприе най-голямата стъпка в състезателната си кариера до момента, обличайки екипа на тима от НБА "Сакраменто Кингс". Той подписа тригодишен договор срещу 20 млн. долара.

Втори в класацията се нареди двукратният носител на приза Григор Димитров, а трети е световният рекордьор на 400 м свободен стил при юношите Петър Мицин.

Церемонията не мина и без разочарования у спортистите. Нургюл Салимова, която завърши втора на Световната купа и спечели отборната европейска титла, напусна сцената веднага след като беше наградена за шестата си позиция в класацията. Единствените й думи бяха "Благодаря, за много години", след което побърза да се оттегли с мрачно изражение.

Тя все пак трябваше да се върне на сцената заедно с Виктория Радева. Двете приеха наградата за отбор №1. Техните съотборнички – Гергана Пейчева, Антоанета Стефанова и Белослава Кръстева - отсъстваха, тъй като се готвят в чужбина. При второто отличие Нургюл беше значително по-словоохотлива.

Ето и Топ 10:

1. Александър Везенков (баскетбол)

2. Григор Димитров (тенис)

3. Петър Мицин (плуване)

4. Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)

5. Карлос Насар (вдигане на тежести)

6. Нургюл Салимова (шахмат)

7. Боряна Калейн (художествена гимнастика)

8. Йоана Илиева (фехтовка)

9. Стилияна Николова (художествена гимнастика)

10. Александър Николов (волейбол)

Призът за „Спортист с увреждания“ отиде при Християн Стоянов (лека атлетика). Състезателят не присъства на церемонията, защото е на тренировъчен лагер преди Параолимпийските игри в Париж по-късно тази година. През 2023 г. Християн спечели за втори път световната титла на 1500 м при хората с увреждания. /БГНЕС