Алекс Алексиев: Иван Костов допусна турският Дианет да управлява българското мюфтийство

Трябва да се каже на народа защо тази организация се финансираше от чужда държава, заяви анализаторът

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

Не е съвсем нормално на една организация, която печели доста от наеми, да й се опрощават дълговете от държавата. По принцип проблемът е, че трябва да се каже на народа защо тази организация се финансираше от чужда държава. Още Иван Костов го направи - допусна финансирането от Турция. Дианетът работи директно под ръководството на Ердоган, който е отявлен ислямист. Говорим за насаждане на омраза, която да покълне сред българските мюсюлмани. Недопустимо е една чужда държава да управлява едно от нашите вероизповеданяия. От много тодини турският Дианет се опитва да редакилизира българското мюсюлманство. В това не трябва да има никакво съмнение. Погледнете какво става в Пазарджик. Един имам там още не можем да го осъдим.

Това заяви в предаването "Тази сутрин" на бТВ Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Турсият Дианет в момента се движи в неправилна посока за радикализиране за исляма в Германия, в България, в Австрия. Неслучайно в Австрия приеха закон, който забранява финансирането от чужда държава, посочи още анализаторът.

"Пледирам да няма абсолютно никаква намеса на чужда държава в едно наше вероизповедание. Сега разбираме, че въпреки решението на правителството пари от Дианета пак ще има. Тоест, остава сегашното положение. Това е недопустимо", заяви още Алексиев.

На въпрос за ролята на ДПС, анализаторът коментира: "ДПС винаги са искали да направят възможно това, че, ако ти си мюсюлманин, да гласуваш за тях. Като че ли това е някакво твое задължение. Продължават да действат в тази посока. Но държавата не трябва да помага за това. ДПС и ГЕРБ са ортаци в управлението на държавата и не бих се учудил, въпреки че за държавата това никак не е зле."