Актрисата Жанна Кадирова: Забравих предишния си живот

Украинката подреди изложба у нас - вълнуващ разказ за войната в Украйна

Жанна Кадирова (в средата), снимка: БГНЕС

Жанна Кадирова (в средата), снимка: БГНЕС

Изложбите „Тревога“ и „Паляниця“ на украинската артистка Жанна Кадирова разказват за живота на всички украинци, които са напуснали Украйна вследствие на войната или продължават да живеят там, предаде репортер на БГНЕС.

„С изложбата си искам да покажа своите преживявания от началото на пълномащабната война в Украйна. В първите три месеца от войната бях бежанец в Западна Украйна. Оставих всичко в Киев - дома ми, студиото ми и приятелите ми. В този момент мислех, че си тръгвам завинаги, но след три месеца се завърнах. Наистина е ужасяващо преживяване и ми е трудно да си спомням за този момент“, каза пред БГНЕС украинската артистка Жанна Кадирова.

„В тези дни на месец февруари, именно когато започна и войната, трябва да напомням на хората, които ни защитават за случилото се, защото е много трудно - някой би ни убил само защото носим украински паспорт“, добави Кадирова.

Тя подчерта, че Русия е използвала дезинформационни кампании и е вложила много пари, за да оправдае военните си престъпления. „Това не е нормално през 21 век. Бомбени атаки, унищожени музеи, опитаха да унищожат нашата история и култура. Това е ужасно“, категорична е украинската артистка. Кадирова обясни, че с творчеството й се е променило драстично след тези две години. „Мога да работя само на тази тематика, защото това е моята автобиография. Забравих предишния си живот, забравих какво е да си правиш плановете за следващата година, защото живеем ден за ден. Всички хора, които са напуснали Украйна са направили избор да нямат избор и да живеят ден за ден“, смята тя.

Изложбата на Кадирова в столицата се реализира от Посолството на Чешката република в София, Посолството на Украйна в Република България и Чешкия център в София, а събитието е част от програма за подкрепа на Украйна в борбата й срещу руската агресия.

Проектът й „Тревога“ е посветен на всички украинци, които са напуснали Украйна или продължават да живеят там. Изложбата представя проекти, създадени през първите три месеца на войната, когато киевските художници Жанна Кадирова и Денис Рубан живеят като принудителни преселници в село Березово, Закарпатска област, близо до границата с Унгария. Появата на тези произведения се дължи на обстановката в планинското село, природата и битовите традиции.

Проектът на украинската артистка „Паляниця“ представлява речен камък, нарязан като хляб. Думата „Паляниця“ означава празничен хляб като с такъв хляб се посрещат гостите и се канят в къщата. В началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна тази дума се е използвала като парола. Както става ясно руските диверсанти не могат да я произнесат и благодарение на нея са разкрити много вражески разузнавателни групи.

По време на представянето на изложбата на украинската артистка беше представен и документален филм на киевския режисьор Иван Сауткин, който документира процеса на създаване на „Паляници“ и откриването на първата изложба в къщата, в която са живели художниците след началото на войната.

Жанна Кадирова е родена през 1981 г. в Бровари, Киевска област, където в момента живее и работи. Член е на група "REP" (Revolution Experimental Space). След като завършва Държавното художествено училище „Тарас Шевченко“ през 1999 г., тя получава наградата „Казимир Малевич“ и Голямата награда на „Киевски скулптурен проект“ (и двете през 2012 г.). Получава също и Специалната награда (2011), Основната награда (2013) и Специалната награда - Future Generation International (2014), всички от PinchukArtCentre. Всички нейни последни проекти са специфични за съответното място, включително инсталацията на открито ­ в планините Семеринг (Австрия), постоянната скулптура в село Толфа (Италия) и скулптурният проект за Международния скулптурен проект (JISP) в Шанхай (Китай).