Ако Украйна загуби войната: Washington Post посочи вероятната следваща жертва на Кремъл

Молдова скоро може да попадне под контрола на Москва. За това пише колумнистът Джош Рогин в колонката си за The Washington Post, предаде УНИАН.

По думите му външният министър на Молдова Михай Попсой е посочив в разговор с него, че след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди две години 3 милиона молдовци са изправени пред безпрецедентна нестабилност и безпокойство.

„Въпросът не е дали руснаците искат да нахлуят, а в това дали ще могат да го направят. Не дай Бог руснаците да се осмелят. Очевидно е, че следващата жертва ще бъде Молдова. Коя ще е след нея – можем само да гадаем“, коментира Попсой.

Авторът на материала отбелязва, че сега Русия води хибридна война в Молдова, в която Кремъл използва всички налични средства за въздействие и намеса, за да наложи волята си – с изключение на бомбардировки над страната.

„Амбициите на Путин са имперски, това той не го отрича. Той иска да възстанови Съветския съюз. Ако Путин не спре до Украйна, то , „тогава всички демокрации са в беда“.

В комнетара си Джош Рогин отбелязва, че сега Конгресът е изпратил на Украйна достатъчно военна помощ, за да стигне до края на тази година.

„Но военните атаки са само един от инструментите на Кремъл. Молдова бие тревога, че Западът трябва да засили своя отговор на другите оръжия на Русия. Путин очевидно разчита на факта, че Вашингтон няма да го чуе“, казва в заключение авторът.

Превод: Faktor.bg