300 джихадисти се завърнали на Балканския полуостров

Основната причина за радикализацията са икономически и социални проблеми, а също и джихадистката пропаганда

Снимка: архив

Снимка: архив

Официалните оценки на службите за сигурност на Европейския съюз и страните от Западните Балкани показват, че след появата на „Ислямска държава“ към Близкия изток са се отправили около пет хиляди души, хиляда от които с произход от Балканския полуостров. Някои от тях са загинали в сраженията в Сирия и Ирак, но друга се е завърнала обратно, предава македонската електронна медия „Точка“, като се позовава на медийни доклади, цитирана от 24часа.

В рамките на втората по рода си конференция за борба с тероризма, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович заяви, че основната причина за радикализацията са икономически и социални проблеми, а също и разпространяваната джихадистка пропаганда.

„Тероризмът е един от най-големите проблеми на държавите и трябва това да се признае и разбере, за да бъде победен. Необходимо е рано посрещане на предизвикателствата, активна подкрепа от правителствата на страните от региона, но и финансова подкрепа от Европейския съюз“, подчерта Свиланович.

Предишна конференция, проведена в 2016. г. в Тирана, бе фокусирана върху проблемите с присъединяването на екстремистите към „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, докато сегашната е насочена към неутрализиране на влиянието на завърналите се обратно.

Според експертите по сигурността трябва да се обърне специално внимание на противодействието на радикалния ислямизъм в Словения. Разузнавателната служба на страната в продължение на предупреждава, че радикалните ислямисти в бъдеще биха могли да представляват непосредствена заплаха за националната сигурност