Хапвайте 3-4 чушки седмично

Това е храната-чудо

"Вълшебният лек", бленуван от мнозина, всъщност се крие в балансираното хранене и редовните упражнения. Според британски експерти хората могат да подобрят здравето си, да увеличат продължителността на живота си и да се предпазят от ранна смърт, като хапват препоръчителните 5 порции плодове и зеленчуци дневно и не забравят да се упражняват редовно. Сред зеленчуците, които човек е добре да хапва за здраве и дълголетие, специалистите поставят чушките.

Чушките са храна-чудо, която помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Специалистките са на мнение, че всеки трябва да се стреми да хапва между три или четири чушки седмично.

Препоръчваният зеленчук е богат на витамин С и каротеноиди - мощни антиоксиданти, допринасящи за прочистването на свободните радикали, които увреждат клетките и могат да отключат процеса, водещ до атеросклероза. Според някои проучвания редовната консумация на чушки може да осигури защита и срещу белодробни заболявания и белодробен рак.

Хапването на люти чушки също се свързва с по-добро здраве на сърцето, и освен това помага за отслабване. Специалистките препоръчват чушките да се консумират сурови, сушени или смлени. Ако хората предпочитат консервирани чушки, трябва да са сигурни в качеството им.

Отличително качество на пиперът е, че той не губи своите свойства в продължение на 70-80 дни. Най-високата концентрация на аскорбинова киселина (витамин С) се намира около стъблото.

Зрелите плодове на пипера съдържат 289-324 мг. витамин С на всеки 100 гр. Освен това червените чушки са богати и на каротин и рутин. В червения пипер също така се съдържат витамините В1, В2 и Е. Комбинацията между високото съдържание на рутин и витамините от В групата правят червените чушки иделно средство за укрепване на кръвоносните съдове и намаляване на пропускливостта на стените им.

Благодарение на съдържанието на провитамин А, червеният пипер е отлично средство за стимулиране растежа на косата, подобряване на зрението, както и на кожата и лигавиците на тялото.

Богатото съдържание на витамините В1, В2, В6 и РР обяснява полезните свойства на червените чушки за хора страдащи от депресия, диабет, отоци, дерматити, както и увреждане на паметта.

В състава на червения пипер влиза и алкалоида капасаицин – вещество, което определя специфичния вкус на чушката. Освен значение за вкуса, обаче, капасаицинът има и полезни свойства – стимулира стомаха и задстомашната жлеза, стимулира апетита, намалява кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Сокът на червените чушки е много богат на силиций – вещество, което е много важно за косата и ноктите, помага за нормалната работа на мастните жлези. Сокът от червени чушки, смесен със сок от моркови дава отлични резултати за изчистването на пъпки и акне от кожата. Сместа от двата сока се препоръчва и при газове в червата, спазми в стомаха. Препоръчителната дневна доза е 50 мл.

Въпреки многото полезни свойства, които изброихме, трябва да използвате червените чушки с особено внимание в случаи на заболявания на стомаха, червата, черния дроб и бъбреците, тъй като червения пипер съдържа много етерични масла и сурови влакнини.