203 години безсмъртие за Георги Раковски

Да помним един от основателите на модерната политическа мисъл, армия, дипломация и държавност у нас

В сърцето на всеки българин днес има частица искрена благодарност и преклонение пред делото и саможертвата на Георги Стойков Раковски. Голям български патриот, революционер, възрожденец и идеолог на българското освободително движение Георги Стойков Раковски (по кръщелно Съби Стойков Попович) заслужава уважение, защото 203 години след рождението му, неговият силен характер, несломим дух и неизмерима смелост са достоен пример за подражание. 

"Професионален революционер и политически лидер от национален мащаб, Раковски, изявил се за краткия си 46-годишен живот като пламен журналист, фолклорист, етнограф, историк, поет и писател, е останал в народното съзнание като символ на пробудилия се и възраждащ се български дух. Той е национален феномен, най-естествена характеристика на родолюбие и достоен син на Майка България. Създал със своята воля дела, непреходни и до днес в българската история“, казва за бележития българин генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г.Ст.Раковски“.

Демократ, публицист, журналист, историк и етнограф, той е и един от първите наши възрожденци, който прозира зловещата имперска роля на Русия. 

В едно от неговите пророчески послания Раковски казва: "Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество."