20 години от завръщането на България в Европа

От изхода на войната в Украйна зависи бъдещето на страната ни

Михаил Найденов

Михаил Найденов

Михаил Найденов*

Двадесет и девети март две хиляди двадесет и четвърта година - двадесет години от завръщането на България в Европа.

Именно защото през 2004 г. България успешно реализира своя стратегически цивилизационен избор днес ние сме неотделима част от ЕС и от семейството на цивилизованите държави.

Членството в НАТО ни дава сигурността, която е необходима за нормалното икономическо развитие и създава условия за просперитет.

България сега е част от най-мощния съюз за колективна отбрана в света и това е нашата най-сигурна гаранция, че сме надеждно защитени против всякаква агресия.
Същевременно, това не трябва да ни прави самодоволни. Членството в НАТО значи и задължения. На първо място ние сме длъжни да градим модерна и силна армия. Тук през изминалите десетилетия, заради политическо късогледство на стратегическо ниво на управление, страната ни пропусна много възможности. Членството в Алианса  обаче същевременно ни осигурява и така благоприятната среда, в която да реализираме нови възможности, така че следващото десетилетие да бъде особено градивно за българската отбрана в НАТО и ЕС.

В коренно променената среда на дългосрочна несигурност България трябва да бъде хъб на стабилност на Алианса в Черно море, а не "руска врата" към Балканите. От това зависи дали ще бъдем нормална правова и просперираща европейска държава или периферна страна в сивата зона, с още едно изгубено поколение.

Ето затова днес е времето, когато трябва да дадем всичко възможно, за да подкрепим Украйна да победи руския агресор. От изхода на тази война зависи и нашето бъдеще. И това на децата ни.

Ние решаваме какви ще бъдат следващите десет години. 

Десет пропуснати или десет златни години!?

*Михаил Найден е член на Атлантическия съвет на България.