17 септември – ден на съветските агресори!

СССР скрива истината за тайното си споразумение с нацистка Германия за начало на войната и разпределение на заграбените чужди територии

Александър Йорданов
На този ден преди 79 години СССР напада независима Полша. Нападението е съгласувано и договорено с нацистка Германия, която на 1 септември 1939 г. първа напада полската държава. С нападението на „съюзниците-разбойници” Германия и СССР срещу Полша започва Втората световна война отнела живота на 60 милиона души. Близо половин век след нейния край СССР скриваше истината за тайното си споразумение с нацистка Германия за начало на войната и разпределение на заграбените чужди територии. Днес договорът между агресорите известен като договор Рибентроп-Молотов е общоизвестен. Всеки може да направи справка за него. Но датата 17 септември – да я наречем „Ден на съветските агресори”, придобива днес особено злокобен смисъл в светлината на руската агресия срещу независима Украйна и анексирането на Крим. 

Историята ли се повтаря или паметта ни е къса?

Тогава да си припомним: След Втората световна война Германия се раздели с нацизма, а СССР продължи с болшевизма. А комунизмът или болшевизмът са винаги път към пропастта. Затова и СССР "победи" във Втората световна война, но само половин век по-късно изчезна от политическата карта на света. Няма днес държава с име Съветски съюз. Но има България, има Полша , има обединена Германия. Накъде ли се е запътила днес Русия със своите агресивни мераци? И дали пътят по който е поела няма да я отведе до вече познатото: милионите жетви, разпадането й като държава? Ще видим, ако поживеем. Впрочем, като символичен знак се разчита днес съобщението, че Полша отказва да продължи дългосрочния контракт с руската страна за доставка на газ при досегашните условия, контракт, който изтича през 2022 година. Това информира вчера Пьотр Наимски, представител на полското правителство за стратегическата енергийна инфраструктура. Всяка нормална европейска държава се опитва да няма много вземане даване с днешна Русия. Това е поучително за нас. Това е разликата между вчерашният и днешният свят. И трябва правилно да се ориентираме в този свят. В света на нови технологии, нови енергии, обвързването ни с държава –бензиностанция, не е умно решение. И дано българските политици схванат това. Колкото по-бързо го схванат и колкото по-далеч е България от руската политика, толкова по-добре и по-сигурно ще се живее у нас. И икономиката ще се развива по-добре. Поляците – жертви на Втората световна война, това отдавна са го разбрали. Затова и бяха между първите, които познаха накъде се е запътил Съветският съюз – към своя неизбежен край. Така и стана. Добре е по-често да се интересуваме, какво казва полският народ. А снимката показва съветски и германски офицери заедно на "разходка" в окупираната от тях Полша.