Жените в Русия, жертви на домашно насилие, принуждавани да плащат глоба

Домашното насилие в Русия отнема живота на 14 000 жени годишно - един смъртен случай на всеки 40 минути

Снимка: Echo.Az

Снимка: Echo.Az

Жените в Русия станали жертва на домашно насилие, са принудени да плащат глобата на насилниците, алармираха активисти, цитирани от британското издание "Гардиън".

През февруари в Русия бяха приети спорни поправки в законодателството, които декриминализират някои форми на домашно насилие. В промените е заложено, че "упражнено насилие над брачен партньор или дете, което е довело до натъртване или кръвоизлив, но няма фрактури, се наказва с 15 дни затвор или глоба от 30 000 рубли (около 400 долара), но ако не се случва повече от веднъж годишно". За сравнение, преди ремонта на закона, максималното наказание беше две години затвор.

Марина Писклакова-Паркер, директор на Националния център за предотвратяване на насилие "АННА", разкри пред изданието, че жените "трябва да платят глобата на извършителя на насилието, ако самият той не го направи".

Паркер посочи, че тези глоби допълнително пречат на жените да потърсят помощ или да се обърнат към полицията.

"Измененията изпращат сигнал на жените, че е безполезно да търсят помощ и че това, което правят насилниците, e правилно", поясни представителят.

Според сайта domesticviolence.ru в Русия повече от 16 милиона жени - на година, са жертва на домашно насилие, но само 10% от тях сигнализират на полицията.

Вътрешното министерство в Москва разкрива, че домашното насилие отнема живота на 14 000 жени на година, което е равнозначно на един смъртен случай на всеки 40 минути.