Генералният щаб на британската армия: Заплахата от Русия изисква по-големи военни разходи

Великобритания е изложена на неортодоксалната хибридна война от вида практикуван от Русия

Снимка: BBC

Снимка: BBC

Началникът на Генералния щаб на британската армия сър Ник Картър ще предупреди, че Великобритания изостава от Русия по отношение на разходите за отбрана и военен капацитет, съобщават британските медии (виж ТУК), като се позовават на предварително публикувани откъси от негова реч.

В Лондон Картър ще влезе публично в дебат относно военните разходи, които военачалници и депутати от Консервативната партия твърдят, че са спаднали до опасно ниски нива.

"Провалът да се съревновава с Русия ще остави Великобритания изложена особено на неортодоксалната хибридна война от вида, практикуван от Русия и други потенциално враждебни страни", подчертава Картър. 

По думите му една от най-големите заплахи е от кибератаки, които са насочени, както към военни, така и към цивилни цели.

"Нашата способност да предотвратим или да реагираме на заплахи ще бъде подрината, ако не сме конкурентни на нашите противници. Враждебните страни, стават по-креативни в начина, по който експлоатират спойката между мира и войната".

"Трябва да обърнем внимание на това, което се случва около нас, или нашата способност да предприемем действия ще бъде значително ограничена. Скоростта на вземане на решения, скоростта на разгръщането и съвременните способности са от съществено значение, ако искаме да осигурим реалистично възпиране. Времето за справяне с тези заплахи е сега - не можем да си позволим да се отпуснем", изтъква началникът на Генералния щаб на британската армия.

Освен Русия, Северна Корея, Иран и Китай също са обвинявани за кибератаки срещу САЩ и Европа.

Картър ще обвини Русия в изграждането на все по-агресивна експедиционна сила, посочвайки руското военно оборудване, използвано в Сирия.

"Москва, вече се гордее с възможностите, на които Великобритания би се затруднила да отговори".