Захариева: Визите за Канада падат от 1 декември, но само с цел бизнес и туризъм

Ако българите искат да работят там, трябва разрешение по съвсем друг ред, уточни първият ни дипломат

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

От 1 декември в рамките на 6 месеца българите ще могат да пътуват и да престояват в Канада без визи. Това потвърди в ефира на БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя уточни, че безвизовото пътуване не позволява работа там, а е подходящо за кратки бизнес пътувания, туризъм, посещения при близки, познати и роднини.

По думите й пътуващите със самолет е задължително да направят регистрация на сайта на канадското външно министерство. Когато се пътува по суша или по море, няма нужда от тази регистрация.

Ако гражданите пътуват със самолет, ще трябва да се регистрират на сайта на канадското министерство на външните работи. Регистрацията важи за 5 години, таксата е 7 канадски долара. Това е еднократна регистрация и няма нужда да се прави преди всяко пътуване. Ще важи в рамките на 5 години.
Ако българските граждани искат да работят в Канада, трябва да получат разрешение по съвсем друг ред. Пред канадското министерство на труда и социалната политика има проучване, посочи първият ни дипломат.

Ако българските граждани искат да работят в Канада, трябва да получат разрешение по съвсем друг ред. Пред канадското министерство на труда и социалната политика има проучване, затова българските граждани, които са решили да работят, да проучат добре нещата, посъветва Захариева.

Относно падането на визите със САЩ, външният министър заяви, че продължават дипломатическите усилия в тази посока. Захариева изрази надежда, че в рамките на три години това ще се случи.