Украинският посланик иска разследване за Донецкото знаме на Шипка

Външният министър Екатерина Захариева нарече провокацията "неприятна история"

Микола Балтажи

Посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи изрази възмущението си от разпънатото знаме на Донецката народна република (ДНР) по време на честването на 140-годишнина от боевете на Шипка. Кадър с флага беше разпространен от Българската национална телевизия.

Дипломатът, изразил своето притеснение от "присъствието на знамето на терористичната и престъпна "ДНР" на Шипка", е категоричен, че това е "поругаване на паметта на украинските войници и истинските опълченци, които донасят свобода на българската земя".

В позицията си, разпространена чрез профила на посолството във Фейсбук, Балтажи призова българските власти да разследват случая. Той го определи като "позорна провокация".

Външният министър Екатерина Захариева също коментира кадъра със знамето на Донецката народна република. Според нея това е "неприятна история".

"Ние сме свободна държава, всеки има право на мнение. Много е неприятно точно на Шипченската епопея да се вее знаме на република, която никой не е признал и която е символ на това как се нарушават правните норми и как се застрашават мирът и сигурността в Европа", заяви тя в интервю за Нова телевизия.