Барселона: Стотици хиляди в поход срещу отцепването

Атмосферата е спокойна и празнична

Близо 1,1 милион души се събраха в Барселона, за да изразят несъгласието си с отделянето на Каталуния от Испания. Те носят испанското и каталунското знаме с призив за единство на Испания, предаде Асошиейтед прес.

Атмосферата е празнична, като мнозина приветстваха политици и представители на централните власти, присъединили се към шествието.

Лидери на партии, защитаващи испанското единство сред управляващите консерватори, либерали и социалисти се обединиха под мотото "Ние сме Каталуния. Здрав разум за съвместно съществуване", отбелязва ДПА.

Някои от демонстрантите скандират "Пучдемон в затвора".

Испанското правителство отстрани от длъжност каталунския премиер Карлес Пучдемон и министрите му след обявяването на независимостта на Каталуния в петък.

Испанският премиер Мариано Рахой също така разпусна регионалния парламент и обяви избори в областта на 21 декември.

"Сега да, ще гласуваме", скандират участниците в днешната демонстрация, избухвайки в аплодисменти всеки път, когато хепикоптер на националната полиция прелети на тълпата.

Според организаторите целта на марша е да защити испанското единство и да отхвърли "безпрецедентната атака в историята на демокрацията".

Днешната акция на каталунци срещу отделянето от Испания е втората за месец. Преди три седмици друга проява събра 350 000 участници според оценки на полицията