Руски фирми искат да модернизират български ТЕЦ-ове

"Росатом" потвърди интереса си за участие в проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на Козлодуй

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Няколко руски компании проявяват интерес към модернизацията на енергийни обекти у нас. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е Москва за Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, на която участва и колегата й от руска страна Александър Новак.

ПАО "Силовые машины“ има интерес към реконструкцията на ТЕЦ "Марица изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "София", както и на водноелектрическите централи "Китница", "Ардино", и "Бял извор".

Компанията има готовност и занапред да участва активно в модернизацията на оборудването за АЕЦ "Козлодуй".

"Ракурс инжиниринг" потвърди готовността си да участва във възстановяването на хидроенергийните мощности в България и внедряването на цифрови технологии в българските топлоелектрически централи.

Националният съюз за енергоспестяване на Руската федерация също проявява интерес към реализацията на съвместни проекти за модернизация на въглищнитеентрали в съответствие с новите европейски екологични изисквания.

Инвестициите, които българските ТЕЦ трябва да направят за внедряване на нови очистващи инсталации, които да намалят нивата на замърсяване, са за около 1 млрд. евро. 

Руснаците предварително си заплюват апетитни поръчки. 

"Росатом" за пореден път потвърди интереса си за участие в проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на ядрената централа, финансирани през Международния фонд "Козлодуй".

Разходите за цялостното изпълнение на програмата по демонтажа на четирите реактора се оценяват на 1.1 млрд. евро. 

Следващото заседание на работната група ще се проведе в България.