Русия заплаши "Гугъл" да не смъква надолу в търсачката финанасираните от Кремъл сайтове "Спутник" и Russia Today

"Спутник" и РТ редовно разпространяват заблуждаващи или откровено лъжливи новини

Русия ще предприеме действия срещу компанията-майка на Google, Alphabet, ако сайтовете на руските медии "Спутник" и Russia Today бъдат смъкнати надолу в резултатите на търсачката, съобщи медийният регулатор, цитиран от "Интерфакс" и "Ройтерс".

Агенцията е изпратила предупредително писмо до Google, с което настоява фирмата да изясни думите на изпълнителния директор Ерик Шмит. В събота той заяви, че търсачката работи, за да не дава толкова голяма видимост на "този тип уебсайтове". "Ще получим отговор и ще решим какво да правим", заяви директорът на медийния регулатор Роскомнадзор Александър Жаров. "Надяваме се, че мнението ни ще бъде чуто и няма да се наложи да прибегнем до по-сериозни ответни мерки."

"Спутник" и РТ са финансирани от Кремъл и редовно разпространяват заблуждаващи или откровено лъжливи новини. И двете медии публикуваха негативни статии за Хилъри Клинтън по време на предизборната кампания в САЩ миналата година.

Говорителка на "Гугъл" обясни, че става въпрос за усилията на търсачката да намали достъпа на потребителите до линкове към нискокачествено, фалшиво и заблуждаващо съдържание. Компанията не определя ранкинга на отделни сайтове ръчно, а анализира данни и автоматично им дава позиция.