Русия създава втора база на Балканите, за подривната дейност срещу НАТО и ЕС – трасето минава през България

Целта е да се блокира евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина

Михаил Найденов

Михаил Найденов

Михаил Найденов, експерт при Атлантически съвет на България

Русия изпраща "съветници" в Република Сръбска в Босна и Херцеговина, като открива и тренировъчен център, финансиран от Москва(виж ТУК).
Ето още един важен аспект от руската подривна дейност срещу държавите от Западните Балкани и по-специално срещу тяхната интеграция в НАТО и ЕС. Това е фактор за бъдеща нова регионална дестабилизация.
След като през 2016 г. Русия се провали в опита си за преврат в Черна гора, който целеше да осуети членството на Подгорица в НАТО, сега Москва залага на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. 
Наблюдаваме опит за овладяване на държавата чрез постоянна подривна дейност на институционално ниво, или по-точно - опити за поставяне под руски контрол на ключови институции, свързани с националната сигурност, като напр. полицията. Могат да се очакват подобни действия и спрямо други структури за национална сигурност, като например вероятно и структури за гражданска защита и реагиране при бедствия и аварии.
Овладяването на Република Сръбска, в който вече действат и проруски паравоенни формирования, прави невъзможно евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и е предпоставка за бъдещ разпад на федерацията и оттам - възможна нова ескалация на напрежението, от което неминуемо ще спечели Москва и ще загубят всички държави от региона.
Има информация, че руските "съветници" вече са там, а също и че село Залужани, както и новият товарен терминал на летището в Баня Лука, ще бъдат използвани като "руски хуманитарен център". Да си припомним, че такъв център функционира от години в сръбския град Ниш. Това всъщност е база на руското разузнаване и особено на военното - ГРУ. Ако в Република Сръбска се установи нов руски "хуманитарен център", това значи че Москва вече ще разполага с две бази на място на Балканите, от които да подпомага подривната си дейност срещу НАТО и ЕС в региона. Предпоага се, че центърът в Ниш е бил използван за организирането на опита за държавен преврат в Черна гора през 2016 г. Има информации в медиите, че в опта за преврат са 

участвали и хора от посолствата на Русия в Скопие и София

Независимо дали последното ще бъде потвърдено убедително някой ден, това напълно се вписва в практиката на руските спецслужби и в частност на ГРУ - срещу дадена държава да се действа от територията на друга държава. Това значи, ако се планира осъществяването на активно мероприятие в държавата Х, приоритетно да се използва посолството на Москва не в същата държава, а в държавата У. По този начин се цели да бъдат минимизирани рисковете от разкриване и провал. Съществуването на тази ефективна практика се потвърждава и от свидетелствата в книгите на Виктор Суворов, бивш офицер от ГРУ, избягал на Запад.
Така че може да се очаква двата руски "хуманитарни центъра" (Ниш в Сърбия и новостроящият се в Република Сръбска) да служат като база за активна подривна дейност срещу други държави от региона.
Русия разчита на Сърбия (с която между другото напоследък развива активно сътрудничество в отбраната) и на Република Сръбска, за да установи 

свой остров на влияние на Балканите

 Най-малкото като не допусне влизането им в НАТО. Към членство в Алианса Сърбия не се стреми, но същевременно иска да се присъедини към ЕС и се опитва да балансира между Запада и Русия, като следва политиката на стоене на два стола. Република Сръбска към момента обаче е по-зависима и по-уязвима на руски натиск, отколкото Сърбия.
Оттук обаче произтича и още един важен въпрос. Русия ще се стреми да има безпрепятствен достъп до своя клин на Балканите, формиран по остта Белград - Баня Лука. Въпросът е от къде Москва да си осигури пряк достъп до двете държави. Можем ли да познаеме коя е държавата, която за Русия може да осигури сухоземния и оттам - въздушния, достъп до Сърбия-Република Сръбска? Нужно ли е да гадаем от три пъти?

В руската стратегия това е България

 Именно. Генерал Решетников вече го каза в прав те, подривнакст. България за Русия е „вратата към Балканите,“ които са „традиционна зона“ на руското икономическо, културно и духовно влияние. По думите му, без България, Русия трудно ще достигне до Сърбия, Черна гора и Гърция и затова страната е толкова важна за Москва. 
Поради тази причина се очаква Москва да продължи настъпателната си стратегия спрямо България. Натискът вместо да отслабва, ще се усилва още повече. Една от целите, за да бъде реализирана тази стратегия, е изолирането от управлението на страната на хората, които работят за това България да бъде по-ефективен член на НАТО и ЕС. Тези хора бяха открито и нагло наречени от Решетников „пяната“ на българската нация и затова се готви „зачистка“ на проевропейския и прозападния елит.
Така че посегателствата срещу проевропейски и проатлантически настроените хора у нас ще нарастват и ще стават още по-брутални.
Време е да се събудим и да ограничим и скъсаме с всякаква зависимост от Русия - от енергийна до отбраната. Който работи за продължаването й, обслужва руските интереси. Достатъчно закъсняхме вече. Необходимостта от значителни финансови средства за прекъсването на тази зависимост, особено в отбраната, не може повече да служи като оправдание. 
Дългът на политиците към държавата и обществото е да осигурят средствата и да осъществят промяната! Затова са избрани на заеманите от тях позиции!
Време е за действие! 
Алтернатива има и ние можем да бъдем свободни! И достоен член на НАТО и ЕС!