"Гардиан": Русия праща "съветници" в Босна и Херцеговина, за да попречи на членството й в НАТО

Руски "съветници" пред централата на "Сръбска чест" в Баня Лука

Руски "съветници" пред централата на "Сръбска чест" в Баня Лука

Полицията на Република Сръбска, сръбска автономия в състава на Босна и Херцеговина, е закупила 2 500 нови автомата, като по този начин засилва опасенията от сепаратизъм. Освен това, в разделената и икономически изтощена страна се засилва влиянието на Русия, пише бритганският "Гардиан".

Новите автомати ще бъдат доставени през март, седмици преди откриването в Сръбска Босна на тренировъчен център, който ще бъде финансиран от Русиая, а руски "съветници" ще играят важна роля в него.

Западните дипломати, централното правителство на Босна и Херцеговина, както и срнъбски политолози са убедени, че лидерът на Република Сръбска Милорад Додик ще използва полицията и новото въоръжение за засилване на собствените си позиции и тероризиране на политическите му противници. В дъргосрочна песпектива опасенията са, че тези сили ще бъдат използвани за реализирането на "независимостта" на Република Сръбска, което би могло да доведе до нова война.

Русия вижда в Додик гаранция, че Босна и Херцеговина няма да влязат в НАТО. Затова тя оказва огромна помощ на сръбския сепаратист, който се е срещал с президента Путин минимум 6 пъти от 2014 година насам.

Додик се похвали с покупката на автоматите в деня, в който поднесе цветя на паметника на руския посланик Митай Чуркин, който наложи вето върху резолюцията на ООН осъждаща геноцида над босненскитке мюсюлмани в Сребреница. 

Додик също така поддържа тесни връзки с руските "Нощни вълци", които са приближени до Путгин и участваха в руската война против Украйна.

"Гардиан" напомня, че през 2015 година министърът на вътрешните работи на Република Сръбска Драган Лукич подписа съглашение за сътрудничество с Москва, което позволява на руски "специалисти да провеждат антитерористични учения на теротията на републиката".

В същото време, обучените паравоенни групи "Сръбска чест" свободно и демонстративно се разхождат по улиците на столицата на Република Сръбска Баня Лука.

Сръбски опозиционери, пожелали анонимност, твърдят, че руските "съветници" вече са пристигнали, а също така, че село Залужани, както и новият товарен терминал на летището в Баня Лука ще се използват в качеството на "руски хуманитарен център". 

Такъв център действа от години в сръбския град Ниш. САЩ смятат, че на практика това е база на руското разузнаване, с чиято помощ е организиран опита за държавен преврат в Черна фгора през 2016 година.