Микис Теодоракис: Македония е само една, тя е и винаги ще бъде гръцка!

Принудени сме да се извиняваме за нашия патриотизъм

Снимка: NewsIT

Снимка: NewsIT

В разтърсваща реч световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис призова стотиците хиляди гърци, събрали се на атинския площад "Синтагма", "никога да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци", предава гръцкото електронно издание Тhestival.gr. което излъчва митинга пряко, съобщи "Фокус".

Според Теодоракис "всяко отстъпление ще има катастрофални последици".

"Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия патриотизъм. Мисля, че трябва да признаем нашите грешки пред гръцкия народ и да останем обединени в гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и трябва ли да се позволи на Скопие да вярва в националния си мит?", заявява Теодоракис.

В речта си композиторът припомни и позицията на Гърция, формирана преди четвърт век: 

"Нашите политически ръководители през 1992 г. взеха решение за поддържането на обща национална навигационна линия, според която в името на бившата югорепублика няма да се съдържа думата Македония по никакъв начин, с географски или други определения като например Горна Македония или още по-лошото Нова Македония".

Теодоракис попита множеството: "Защо трябва да се изтрива историята? Нали всяко отстъпление от тази линия ще има опустошителни последици за Гърция, тъй като ако отстъпим това означава да отворим широко границите си за тези, които ни заплашват открито и безсрамно".

Теодоракис, аплодиран от множеството завърши: 

"Македония е само една и тя е и винаги ще бъде гръцка! Да живее гръцкият народ!" 

По-рано хилядите протестиращи на атинския площад "Синтагма" са посрещнали световноизвестния гръцки композитор със скандирания: 

"Микис, ти променяш историята, като спускаш ръцете си над Македония!", предава гръцкото електронно издание Iefimerida.gr.

От там посочват, че речите на митинга често са прекъсвани от викове "Гърция! Гърция! Македония!" и "Македония е гръцка!", а когато Микис Теодракис е споменал ролята на великите сили - на САЩ и на големите страни в Европа, които искат приема на бившата югорепублика в НАТО, е последвало мощно освиркване.