Лидерите в ЕС се заемат със случая "Скрипал", Лондон иска пълна изолация на Русия

Лидерите на топ-икономиките обявиха случилото се в Обединеното кралство нападение за „заплаха за нас и за света“.

Случаят с отравянето на бившия руски полковник от ГРУ Сергей Скрипал влиза в дневния ред на лидерите на държавите от ЕС,  съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия в Брюксел. 
На работен обяд в четвъртък, 22 март лидерите ще изслушат информация от Великобритания и вероятно ще излязат с обща декларация. Лондон се е заел да организира повечето развити икономически държави за международна изолация на Русия. 

 „Файнейшъл таймс“  пише , че в следващите месеци Лондон ще се стреми да склони своите партньори от ЕС, НАТО и САЩ да засилят натиска си срещу Москва и да предприемат сериозни стъпки към „сдържането на агресивната политика на Русия“.  Вече се чуха призиви за пълен бойкот на Москва и посещението на руския външен министър Лавров в Лондон бе отменено.
Първата крачка вече е направена - днес лидерите на четирите най-силни западни икономики - САЩ, Франция, Германия и Великобритания, призоваха Москва да отговори на всички въпроси около използването на нервно-паралитично вещество за отравянето на бившия руски полковник от ГРУ. 
Те обявиха случилото се в Обединеното кралство нападение за „заплаха за нас и за света“. Четирите държави поискаха още Русия да разкрие своята програма, по която е създадено веществото „Новичок“.

Великобритания обяви, че създава нов Център по противодействие на химически оръжия и отдели като начало 48 милиона паунда за целта. Според министърът на отбраната Гавин Уилямсън това се налага от агресивната политика на Русия, но и от други държави като Северна Корея, които също вероятно разполагат с химическо оръжие. 

Сега се водят разговори и за отмяната на посещението на френския президент Макрон в Москва, планирано за май тази година. Очакванията са, че и САЩ ще продължат с въвеждането на нови санкции по „Кремълския списък“, като на прицел ще бъдат руските олигарси и техните инвестиции отвъд Атлантическия океан. 

В самата Великобритания пък се заговори за приемането на допълнения на закона за пране на пари в духа на „Закона Магнитски“, който освен в САЩ и Канада може да бъде приет и в други държави от НАТО. 
Като цяло това повишава напрежението и противопоставянето между Русия и Запада до нива, непознати от Карибската криза около Куба през миналия век.