F-18 влиза в конкурса за нов изтребител

Пред финал е и проектът за нови 150 бойни машини за пехотата

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

Американският изтребител F -18 влиза в конкурса за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Преработеният проект за избора на оферта трябва да влезе в парламента до края на ноември, обясни военният министър Красимир Каракачанов.

Пред финал е и проектът за нови 150 бойни машини за пехотата.

F-18 е много добър самолет и трябва да бъде вкаран в конкурса, смята Красимир Каракачанов, цитирайки военни експерти. "Имаме 1,5 милиарда. Аз говоря, че в рамката, която ние имаме, защо да не изпратим едно писмо, да поискаме оферта и да започнем разговори? Да, всъщност четвърта. Колкото повече оферти, толкова по-добре", посочи военният инистър.

Четирите нови двигателя за МиГ-29 съвсем скоро ще бъдат монтирани на самолетите, след като документните проблеми са почти изчистени. С близо 400-те милиона лева в бюджета за 2018 г. за нови самолети и кораби ще се финансира и проекта за 150 нови сухопътни машини, който е готов.

700 000 лева ще даде министерството за попълване на доброволния резерв от 3000 души, който към момента е само на 20%, обяви още министърът. "Ако говорим за проценти, това няма да е справедливо, защото, ако вдигнеш на един военнослужещ, който взима 608 лева с 10%, той ще вземе 60 лева и 80 стотинки, а един друг ще вземе 200 лева. Затова търся вариант, при който да увеличим заплатата със сума, за да може да е по-справедливо.

За да спести още пари за армията, Министерството ще спре да охранява с жива сила някои от 1100-е си обекта с отпаднала необходимост, които сега гълтат 15 милиона лева годишно.

Идеята е обектите да минат към охранителната фирма на министерството.