Дядо Николай, в слово анти ЕС: Мракобесни сили се надигат

Не, те ни искат и земята. Направо да ни убиват, тръби владиката в копманията на руски игумен

Митрополит Николай  Пловдивски отново даде воля на канонада от думи в  прословутата си битка със силите на злото. Този път на прицел е ЕС.

Той оглави света литургия по повод храмовия празник на митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив. Храмът бе препълнен с миряни. В навечерието на празника вчера в Пловдив бяха посрещнати част от покрова и одеждите на Света Богородица, които бяха донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет "Свети Йоан Богослoв", предаде Plovdiv24.bg. 

"Предстоят много и тежки изпитания. Вижте в какви времена живеем. Мракобесни сили се надигат, за да подтиснат всяка искрица на свобода, достойнство, почтеност и морал". Това заяви в словото си след литургията пловдивският владика дядо Николай.

"Атаката е страшна и за да устоим, на нас ни трябва всяка една помощ, всеки един човек. Вижте какво става. От няколко дни четем и слушаме, че ЕС щял да наказва България, че нашите закони не позволявали продажбата на наша земя на чужденци. Не било либерално. Затова трябвало да стане напълно либерално. Щели да глобяват. 

Защо ще ни глобяват, да започнат направо да ни убиват. Разрушиха икономиката, отнеха ни стопанството, отнеха ни децата. И това не им стига. Не, те ни искат и земята. В света има безумно количество пари и с тях ще ни купят. Помните ли, че през 2008 година в новия си устав БПЦ записа едно просто изречение - църковно имущество не се продава. Църковната земя не се продава, поради една много проста причина. Земята на църквата не е просто земя на някакво юридическо лице, а на божията църква на земята. На народа божи. 

Още някой ли ще каже че църквата е несъвременна, ретроградна и нелиберална. Това ли искаме - земята на църквата да остане единствената българска земя. За жалост тя не е много. И българите ще станат мигранти в собствената си земя. Питали ли сте се защо Израел не продава земята си? Ами запитайте се", не спря да се ядосва владиката пред миряните".