De Profundis: Ако някой направи нещо с Путин, а не обратното

При бунтове в Русия, Кремъл обръща Всевиждащото си око навътре и, поне за малко, не се взира нагло и лакомо в останалите хора и народи

Владимир Путин

Владимир Путин

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

За човешката физика и психика, граждани, някои лета могат да са опустошителни, поне колкото някои зими – Виденовата, Лукановата и други. Има изгледи обаче това лято да се превърне в Путиновото, особено ако до края му се случат още чудеса покрай Русия, нейната мирна политика и великите визии на государя-император. Тоест, очаквам или Путин скоро да направи с някого нещо или някой да направи нещо с Путин. 
Като политически анализ – толкоз, не може да се каже по-ясно. Повече подробности – ако си платите като за врачка. Или като от „Ройтерс”.
И досегашните руски летни чудеса обаче са достойни за правилно тълкуване. Например идеята на руското здравно министерство 

да се мине на сух режим, 

като се забрани продажбата на алкохол в почивните дни, е гениална. Тя е от онези, малките стъпки на човека, които може да се окажат голяма крачка за човечеството. Този път руснаците със сигурност ще скочат в защита на своите граждански права. Което пък ще донесе отдих за нас, историята твърди, че при бунтове в Русия, Кремъл обръща Всевиждащото си око навътре и, поне за малко, не се взира нагло и лакомо в останалите хора и народи. 
И как няма да се надигнат руснаците в защита на правото си да пият? Да не можеш ти точно през уикенда да се натряскаш подобаващо от сутринта, да побиеш превантивно жената, а после да я приласкаеш и поплачеш на рамото ѝ от мъка, задето си я разкрасил по начин най-художествен – какво по-руско от това. Какво по-цивилизовано. Каква по-вдъхновяваща цел за през скучната и трезва работна седмица. При това цел достижима, не като световното господство на Матушка Рус…..
И сега чрез някаква си измислена по западен модел „Стратегия за формиране на здравословен начин на живот на населението” искат да ти отнемат всичко смислено и родно, като заменят водката с безалкохолно. Ми то в това няма никакъв смисъл, ако имаше, защо добрите руски властите още навремето разрешиха на другаря Ломоносов да измисли водката като утеха за изстрадалия народ…..
Ако изобщо се реализира безумната идея на руското здравно министерство, граждани, в което аз лично се съмнявам, вероятно ще се наложи печената кремълска пропаганда да поработи здраво, за да я пробута на гражданското общество в Русия.  
Пропагандата сигурно ще започне с уточнението, че режимът всъщност не е сух, а полусух, доколкото засяга само почивните дни. После обаче някой умник ще се плесне по плешивото теме: „Ама, другари, това дори не е полусух режим, а полумокър. Нали можехме да забраним пиенето изобщо – но със сегашното решение през работните дни то не просто е позволено, а дори насърчено. Ето защо трябва да подкрепяте режима на частичния трезвеник Путин - ако се бунтувате, не се знае дали няма да ви дойде до главата някой пълен трезвеник…..”
Но ако покрай руските дела пълното пощуряване на руските граждани още предстои, на световния гражданин Емир Кустурица то вече се е случило. 
Намирам филма му „Аризонска мечта” за гениален и така ще си остане, независимо от огромното невежество, политическа слепота и моралния релативизъм на неговия създател, демонстрирани при скорошно посещение в Крим. Пред журналисти в Ялта Кустурица нарече присъединяването на Крим към Русия „естествен, органичен процес” и добави: „Когато Крим стана част от Русия, аз си помислих, че той винаги е бил част от Русия.” 
Ето как 

един велик режисьор може да е жалък глупак

Или лакей, защото вероятно той превива умствения си гръбнак за пари. Иначе човек ще реши, че при другаря Тито образователната система е била по-куца дори от Живковата и е набила в главите на югославските интелектуалци по-големи простотии. Щото, поне според мен, в България, макар да бяхме почти 16-та република на СССР, а Югославия – почти див Запад, тук винаги се е знаело, че Крим не е руски, а само е обект на безкрайни руски политически и военни амбиции. Още от Петър Първи, та чак до Путин Последни. 
Айде, бе! Никаква риба не плува в небето, драги ми Емире, поне не онази, дето двете ѝ очи са от една и съща страна! Кримската цаца, която опитваш да ни пробуташ, те отнася по-скоро към забравата на небитието. Защото, след като са се изтрили с теб, в Русия няма да те помнят. Справка – Жерар Депардийо.  
Но да оставим мъртвите да погребват своите мъртви, а ние да се върнем в сгъстената лятна реалност на 2017-та. 
Путин е инструктирал руските разузнавателни служби да извършат „нулиране на управляващия режим в Украйна”, за целта се използват хора от полската, унгарската и българската диаспора, които стимулират фалшиви етнически конфликти – информира в Киев Васил Хритцак, шеф на Службата за сигурност на Украйна. Така се прави, някои служби информират обществото и го предпазват от опасности, а други….. 
Но какво, много конспиративно ли ви звучи? Ами да, много е конспиративно – точно колкото трябва. Защото, знаете – ако нещо може да се окачестви като част от „теорията на конспирацията”, това не означава, че конспирация не съществува.  
Не помните фалшивия и излишен за България „възродителен процес” ли? А фалшивото и излишно за бивша Югославия етническо прочистване, идеята за което Кустурица май е проспал? Или не се сещате, че от няколко седмици текат информации – и то не само от официални украински източници - за активизация на различни малцинствени групи в Украйна?
Добре, де, поне за провокативното обявяване на „Република Малорусия” в Донецк не искате ли да се сетите? Или съзнателно не прочетохте информацията, за да не научите кой и как точно нарушава тъй наречените Мински споразумения. Разбирам, човещина е - многото знание носи и много печал, както пише в Библията. А човек трябва да си пази предразсъдъците, на които се крепи, иначе рискува да се разпадне. 
Но какво мислите за съобщението, че по някаква случайност точно в тези дни на руско-украинската граница бяха разположени нови три мото-стрелкови дивизии? 
„Ние имаме право да преместваме нашите войски по цялата територия на руската федерация по наше усмотрение” – помисли, помисли и каза по този повод Дмитрий Песков, говорителят на Путин. 
Отговорен човек е Песков, само истината говори – международното право наистина им позволява да си местят всичко, което си поискат, от единия крачол в другия. Лошото идва обаче, щом изкарат навън онова, дето си го местят, и демонстративно го размахат пред невинните минувачи. Гледката е грозна, подобни лоши постъпки международното право не позволява. Но пък руснаците сами си ги позволяват, щото са по-големи и по-силни от международното право. Е, за да остане при истината, Песков за такива неща и дума не обелва, а мъти главите на хората чрез такива като Кустурица.  
Или като основателя на българската партия „Атака” Павел Шопов, който лансира идея за създаване на „сръбско-български православен съюз”. Съюз, който, на всичкото отгоре, щял да бъде „близък до Вишеградската четворка”. 
Не съм виждал отдавна Павката Шопов из Пловдив, но 

блясъкът на разума в очите му

 явно е добил ново качество.  
Първо, да не се връщаме по-назад в историята, но идеята му е само малко по-различна от Балканската федерация на Сталин-Тито-Димитров. И тя дори ще се провали по абсолютно същия начин, тоест – изцяло. Това е политически запъртък, който обаче се пръква, за да умирисва фона на важни предстоящи събития – подписване на българо-македонския договор, заявката на премиера Борисов, че Западните Балкани са един от приоритетите на българското председателство и други. 
Второ - общата точка в един такъв съюз би било не нещо в него, а нещо извън него – не православието, това са приказки за наивници, а Русия, руските интереси на Балканите и желанието на Кремъл да отклони балканските народи от пътя им към Европа. И НАТО – да не забравяме. 
Трето – един „православен сръбско-български съюз” може да има толкова общо с европейските, а дори и с „анти-европейските” позиции на католическата Вишеградска четворка, колкото черешовото топче с „Дебелата Берта”. И така нататък – да не се хабя за поредната руска идиотщина, сервирана ни чрез български „политик – патриот”.
Лошото обаче е, че такива идиотщини се чуват и на доста по-високо аналитично ниво. Както писа например Питър Апс за „Ройтерс” – „Украйна /разбирай – агресията в Украйна, превземането на части от Украйна/ даде възможност на Путин да възстанови репутацията на Русия като основна световна сила”. 
Извинявайте, за каква репутация говорим? Ако е за тази на страна побойник – мерси, това не е репутация, а катастрофа. За какво „възстановяване” се мисли – кога Русия е имала някаква репутация, та сега да я възстанови. И, в края на краищата - за каква световна сила става дума? Ако е за онази, която дрънка оръжие, докато не може да изхрани собствения си народ и да произведе една игла, без да открадне технология от гнилия Запад – това 

не е сила, а пародия

И така нататък. Обаче наистина ми писна от умни и добре платени „наблюдатели”, които ръсят източни и добре платени глупости на килограм. 
Та ето как се сгъстяват облаците, граждани, и ме карат да съм нащрек, да очаквам това лято поредния великоруски подвиг от страна на Великата Рус. Ще бъдем изненадани, със сигурност. За съжаление, няма как да бъдем приятно изненадани – дори ако някой наистина направи нещо с Путин, а не обратно.