Бизнесът с отворено писмо за връщане към регулиран пазар на тока

Нашата цел е винаги да работим в услуга и за добруването на бизнеса, пишат в позицията си работодателите

снимка: БТА

снимка: БТА

Четирите най-големи работодателски организации излязоха с отворено писмо-призив за връщане към регулиран пазар на електроенергия. То е подписано от председателите на КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. 

Ето какво пишат работодателите: 

Нашата цел е винаги да работим в услуга и за добруването на бизнеса, затова Ви изпращаме информация кога и защо е изгодно да се върнете към регулиран пазар на електроенергия и как да го направите: 

І. Кога и защо е изгодно да се върнете към регулиран пазар на електроенергия 

Естествено, всеки има своя режим на работа, респективно, преценката е според конкретното натоварване, но да разгледаме три типични варианта на режим на работа на Вашето дружество: 

Вариант 1: Установено работно време с начало 08.00 часа и край 17.00 часа, с престои на енергопотреблението общо 1 час. Следователно работният ежедневен цикъл на енергопотребление е 8 (осем) часа. Това е типичен дневен пиков профил. 
Вариант 2: Установено работно време с начало 08.00 часа и край 20.00 часа, без престои на енергопотреблението. Следователно работният ежедневен цикъл на енергопотребление е 12 (дванадесет) часа. Това е типичен дневен равномерен профил. 
Вариант 3: Установено работно време с начало 08.00 часа и край 08.00 часа на следващия ден, без престои на енергопотреблението. Следователно работният ежедневен цикъл на енергопотребление е 24 (двадесет и четири) часа. Това е денонощен профил. 

Без зависимост от Вашата инсталирана мощност и без значение колко са работните дни в месеца (разликата ще е само в абсолютната стойност на месечните плащания), анализът, според електроразпределителната мрежа, където сте свързани показва, че за Вас е разумно да се върнете към регулиран пазар, ако: 

сте в мрежата на Енерго-Про Мрежи, работите с товаров профил най-близък до модела на Вариант 1 и цената активна енергия на свободен пазар надхвърли 115,20 лв./МВтч; 
сте в мрежата на Енерго-Про Мрежи, работите с товаров профил най-близък до модела на Вариант 2 и цената активна енергия на свободен пазар надхвърли 115,00 лв./МВтч; 
сте в мрежата на Енерго-Про Мрежи, работите с товаров профил най-близък до модела на Вариант 3 и цената активна енергия на свободен пазар надхвърли 90,30 лв./МВтч; 
сте в мрежата на ЧЕЗ Разпределение България, работите с товаров профил най-близък до модела на Вариант 1 и цената активна енергия на свободен пазар надхвърли 120,50 лв./МВтч; 
сте в мрежата на ЧЕЗ Разпределение България, работите с товаров профил най-близък до модела на Вариант 2 и цената активна енергия на свободен пазар надхвърли 123,10 лв./МВтч; сте в мрежата на ЧЕЗ Разпределение България, работите с товаров профил най-близък до модела на Вариант 3 и цената активна енергия на свободен пазар надхвърли 98,30 лв./МВтч; сте в мрежата на ЕВН България Електроразпределение, работите с товаров профил най-близък до модела на Вариант 1 и цената активна енергия на свободен пазар надхвърли 113,50 лв./МВтч; 
сте в мрежата на ЕВН България Електроразпределение, работите с товаров профил най-близък до модела на Вариант 2 и цената активна енергия на свободен пазар надхвърли 113,50 лв./МВтч; 
сте в мрежата на ЕВН България Електроразпределение, работите с товаров профил най-близък до модела на Вариант 3 и цената активна енергия на свободен пазар надхвърли 91,50 лв./МВтч. 

ІІ. Как да се върнете към регулиран пазар на електроенергия 

А. Ако сте дружество, притежаващо обект, присъединен на ниво ниско напрежение, за който се прилага стандартизиран товаров профил Процедурата се извършва на основание Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ) и Инструкцията по чл. 103а от ПТЕЕ на КЕВР. Подаваме заявление по образец – става лично или чрез нотариално упълномощено от нас лице до 10-то число на месеца, предхождащ месеца, в който регистрацията ни на регулиран пазар влиза в сила, пред съответния оператор на електроразпределителна мрежа, ЕРП (на място в център за обслужване на клиенти или по електронен път с електронен подпис). В заявлението се посочват данни за комуникация с нас, списък на нашите обекти и крайният снабдител в качеството му на нов доставчик и координатор. Към заявлението се прилагат (в зависимост от конкретния случай): пълномощно, декларация за съгласие от собственика на обекта и др. След подаване на заявлението комуникацията между страните се осъществява по електронна поща. В срок от 4 работни дни от датата на подаване на заявлението ЕРП извършва проверка на предоставените данни. В случай на непълноти или неточности в предоставената информация, ЕРП ни уведомява в срок от 4 работни дни и ни дава срок от 3 работни дни за отстраняването им. 

ВНИМАНИЕ: В случай че не отстраним непълнотите/неточностите в посочения срок, ЕРП прекратява процедурата. В случай че предоставените данни са пълни и коректни, ЕРП изпраща до 3 работни дни уведомление за предстоящата промяна до настоящия ни доставчик. Настоящият доставчик в срок до 2 работни дни от получаване на уведомлението издава служебно и предоставя на ЕРП удостоверение за липса на просрочени задължения. Настоящият доставчик и ЕРП в срок до 2 работни дни от получаване на уведомлението потвърждават или правят мотивирано възражение срещу смяната. В случай, че не е направено мотивирано възражение и/или не е изпратено удостоверение за липса на просрочени задължения от настоящия доставчик в указания срок, се приема, че смяната е потвърдена. В случай на постъпило възражение, в срок от 1 работен ден ЕРП ни информира. 

ВНИМАНИЕ: Ако в срок от 1 работен ден ние не удостоверим отстраняването на причината за възражението, процедурата се прекратява. В случай че не е постъпило възражение или причините за възражението са отстранени, ЕРП ще ни регистрира до 3 работни дни преди началото на месеца, в който влиза в сила промяната. Участието ни на регулиран пазар влиза в сила на 1-во число на месеца, следващ месеца, през който е подадено заявлението. 

Б. Ако сте дружество, притежаващо обект, присъединен на ниво ниско напрежение с почасово измерване на консумираната електрическа енергия 

Процедурата се извършва на основание Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ) и Инструкцията № 2 на ЕСО ЕАД. Подаваме заявление по образец лично или чрез нотариално упълномощено лице до 10-то число на месеца, предхождащ месеца, в който смяната влиза в сила, пред съответния оператор на електроразпределителна мрежа, ЕРП (на място в център за обслужване на клиенти или по електронен път с електронен подпис). В заявлението се посочват данни за комуникация с нас, списък на нашите обекти, крайният снабдител в качеството му на нов доставчик и координатор. Към заявлението се прилагат (в зависимост от конкретния случай): пълномощно, декларация за съгласие от собственика на обекта, декларация за присъединяване като пряк или непряк член към балансираща група и др. В срок от 4 работни дни от датата на подаване на заявлението ЕРП извършва проверка на предоставените данни. В случай на непълноти или неточности в предоставената информация, ЕРП ни уведомява в срок от 4 работни дни и ни дава срок от 2 работни дни за отстраняването им. ВНИМАНИЕ: В случай че не отстраним непълнотите/неточностите в посочения срок, ЕРП прекратява процедурата. В случай че предоставените данни са пълни и коректни, ЕРП изпраща до 3 работни дни уведомление за предстоящата промяна до настоящия ни координатор. Старият координатор и ЕРП като нов координатор в срок до 2 работни дни от получаване на уведомлението потвърждават или правят мотивирано възражение срещу смяната. В случай, че не е направено мотивирано възражение в указания срок, се приема, че смяната е потвърдена. В случай на постъпило възражение, в срок от 1 работен ден ЕРП ни информира. ВНИМАНИЕ: Ако в срок от 1 работен ден не удостоверим отстраняването на причината за възражението, процедурата по смяна на координатора се прекратява. 

В случай че не е постъпило възражение или причините за възражението са отстранени, ЕРП регистрира смяната до 3 работни дни преди началото на месеца, в който влиза в сила промяната. Смяната на координатор на балансираща група и регистрирането ни на регулиран пазар влиза в сила на 1-во число на месеца, следващ месеца, през който е подадено заявлението. 

С УВАЖЕНИЕ, 

ВАСИЛ ВЕЛЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА АИКБ, 

БОЖИДАР ДАНЕВ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК, 

ЦВЕТАН СИМЕОНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БТПП, 

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА КРИБ