Бившият посланик на САЩ в ООН превръща Цветан Василев в новия Томазо Бушета ?

Банкерът-беглец доста находчиво е наел вашингтонската фирма, която е със солидни връзки на най-високо ниво

Светослав Пинтев

Банкерът в изгнание Цветан Василев започва вендета, съобщи Нова телевизия. Каквото и да означава това.  Защото "вендета" на езика на сицилианската мафия, а и изобщо в добрите стари родови традиции на остров Сицилия, означава само едно нещо - кръвно отмъщение.

Силно се съмняваме Цветан Василев да изпрати за Пеевски и Цацаров, които бяха споменати като цел на новото разследване в Америка, момчета с лупари и ножове. Не, този път водата е много по-дълбока. Но пак  наистина може да се направи

известна аналогия със сицилианската мафия  

За по-голяма сигурност, този път Василев търсел закрила от Съединените щати, както ни съобщиха. Не от кого да е, а от Бил Ричардсън,  бивш посланик на САЩ в ООН и министър на енергетиката в администрацията на Бил Клинтън, което някак убягна на нашите медии. Те наблегнаха, че е бивш губернатор на  Ню Мексико, което също е вярно. Първите две немаловажни длъжности някак лежерно се пропуснаха.  

Неговият екип ще води собствено разследване, което ще рече, че се очаква тлъста плячка.  Случаят ще гърми по медиите зад Океана като първия по закона "Магнитски".

Първо да си припомним какво каза новият мастит адвокат на банкера-беглец

„Срещнах г-н Василев през ноември 2016 г. Мой приятел направи връзката. Знаехме, че е в Сърбия, но трябваше да изясним някои детайли, за да можем да му помогнем”, разказва Джоузеф Огъстин, вицепрезидентът на американската компания JW. Той е човек с 28 години опит във висшия ешелон ЦРУ. Целта му е да задейства процедурата по закона „Магнитски”. Текст, който защитава хора, с нарушени човешки права по целия свят, но ефектът, който ще се търси очевидно е мащабен -първи случай в САЩ.

Цветан Василев доста находчиво е наел  вашингтонската фирма, със солидни връзки на най-високо ниво,  като е подписал с нея 6-месечен договор за 50 000 долара срещу придвижване на молбата му за кандидатстване за закрила. Някой хора много ще съжаляват, че му оставиха пари да си харчи.

 За подписването на Джоузеф Огъстин е летял до Сърбия, където Василев се намира в момента. Според The Hill приятел на Огъстин му подсказал, че българинът има нужда от помощ. А това трябва да е доста високопоставен приятел.

И много да ги е грижа за "безпомощния" банкер 

Или да очаква солидни дивиденти. Янките са безжалостни прагматици, както знаем.

Най-интересното, както казахме е, че с този случая е ангажиран въпросният  влиятелен  американски политик, който е личен познат на банкера, а именно Бил Ричардсън. Познават се доста добре от борда на  Атлантическия съвет (мозъчен тръст,  промотиращ атлантическото сътрудничество). 
От него зависи задвижването на самата процедура по закрилата на Цветан Василев, както съобщи Нова. Интересно е дали Ричардсън още при срещите им покрай този мозъчен тръст не е подозирал с кого си има работа? И кои други едри играчи стоят зад кулисите?

Бил Ричардсън освен това е от каймака на Демократическата партия, дългогодишен член на Конгреса. Познава сравнително добре ситуацията в България. Бил е поне три пъти у нас. За последното кацна през 2015 година, когато се срещна с  приятелите си на име... Соломон Паси и Ирина Бокова.

Всъщност, дойде да подкрепи нея за шеф на ООН.  

Защитаваше мощно кандидатурата на Бокова, което също е интересно детайлче

Убеждаваше ни, че тя непременно трябва да е нашият кандидат в интервюта за  сайтове с лява ориентация и на специално организираното за целта събитие.

 Бил Ричардсън каза на конференцията: "Дошло е време жена - лидер с опит, с подкрепа в световен мащаб, от Източна Европа и именно от България, да бъде избрана за генерален секретар на ООН. Аз се присъединявам към този многоброен хор от световни лидери, които смятат, че тази жена трябва да е Ирина Бокова".

 Екипът на    Бил Ричардсън ще прави самостоятелно разследване на случая КТБ чрез неговата организацията  с нестопанска цел - Richardson Center for Global Engagemen, както обявиха адвокатите. Изглежда  той иска да играе в случая ролята на съдията Джовани Фалконе,  който постигна първия пробив срещу сицилианската мафия, довел до арестуването на капо ди тути капи, бос №1 на куполата Тото Риина. Това стана възможно благодарение на първия сицилианец в историята нарушил омертата Томазо Бушета. Той беше първият мафиот, който се разкая и проговори за

черните дела на фамилиите и техните донове

След него се появиха много други „разкаяли се“ и последваха няколко големи процеса, стотици босове зад решетките, накрая сгащиха и върховния бос в една плевня.

Фалконе загина, взривен на път за летището в Палермо, но след него мафията никога вече не беше същата. Целта на сегашното упражнение е очевидно да се повтори неговият триумф, не трагичната му съдба. 

 Ричардсън, разбира се, няма опасения, че нашата мафия може да постъпи така с него, прекалено са им къси ръчичките.

Законът "Магнитски" беше приет в редактиран вариант преди една година, а наскоро президентът Доналд Тръмп даде заявка, че администрацията му е готова да поеме такива случаи. Името на закона идва от покойния руски адвокат Сергей Магнитски, който почина в затвор в Русия, пребит с маркуч, след като разкри огромни финансови измами на държавни служители. До момента няма нито една официално подадена молба за закрила по редактирания текст. Едно е сигурно - наш Цветан Василев много ще се прочуе...