Александър Симов: Брилянтен резултат за Меланшон, последният народен трибун

Крайно левият Жан-Люк Меланшон е поклонник на Фидел Кастро и Уго Чавес и противник на германския канцлер Ангела Меркел

"И все пак – брилянтен резултат на Меланшон, последният истински народен трибун, най-автентичният глас на промяната". Това написа в профила си във Фейсбук новият депутат от БСП Александър Симов по повод резултатите от първия тур на изборите във Франция вчера.

„И само да отбележа, ако френските социалисти бяха попаднали в реалността поне за 2 секунди и бяха оттеглили Амон, общ кандидат на левицата щеше да бъде първи на тези избори“, прогнозира Симов.

Кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон направи впечатляващ пробив през последните дни на предизборната кампания и спечели 19%.

Крайно левият Жан-Люк Меланшон е поклонник на кубинския революционер Фидел Кастро и бившия венецуелски президент Уго Чавес и противник на германския канцлер Ангела Меркел.

Левият кандидат обещаваше Франция да изхарчи 100 милиарда евро за жилищно строителство и проекти за възобновяеми енергийни източници, както и да обложи с 90-процентна данъчна ставка лицата с годишни доходи над 400 хиляди евро, както и да отхвърли правилата на ЕС за ограничаване на бюджетния дефицит. Той обещаваше да свика референдум за „Фрекзит“, ако Меркел и другите лидери не се откажат от курса за икономии.

Меланшон е евродепутат, но противник на насоките на Брюксел за борба с бюджетните дефицити, които според него увеличават бедността и забавят икономиката.