Зоран Заев: Всички хора в България поддържат Македония и това е много приятно чувство

Македония е позитивен пример благодарение на помощта на приятели като България, заяви премиерът на западната ни съседка

Зоран Заев

Зоран Заев

Македония е кандидат за член на ЕС от 2005 г. и нямахме никакъв напредък. Сега за 11 месеца след смяната на правителството на Македония, страната за пример. Това се дължи и на помощта на приятелите ни от България. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в ефира на БНТ. 

Той подчерта, че македонският народ иска лидерство. „Оценката на хората е висока за новото правителство“, посочи той и даде за пример, че когато са дошли на власт, са имали превез само в няколко общини, а сега в повече от 60. 

„За нас свързването на Скопие със София ни предлага и излаз на Черно море. Западните Балкани са в миналото, ние вече сме приятели. България насочи цялостно председателството, за да помогне на региона“, призна Заев. 

„Европа изпрати силен сигнал, че иска Западните Балкани. За всяка страна има определени критерии. Повече от 75% от македонците са за членство в НАТО и ЕС. Това ни дава една сериозна подкрепа, за да продължаваме напред“, подчерта Зоран Заев. 

„Ципрас и СИРИЗА са левичарски ориентирани и са близки с нашето семейство. Това има значение за решаването на много чувствителни въпроси. Ние решихме много важни точки. Те бяха седем, от тях решихме шест. Остана само спора за името“, заяви македонският премиер.

„Всички хора в България поддържат Македония и това е много приятно чувство. Усещаме искреното приятелство“, заяви Зоран Заев. „Търговията ни с България нарасна с 11%. Има представления на български театри в Македония. Само придобивки може да има за двата народа и това се усеща. В Македония има много български инвеститори. Има и македонски инвестиции в България, но са по-малко, защото и ние сме по-малки“. 

„Македония е приятел с всички съседи. Членството на страната ни в ЕС може да донесе само позитиви на съюза. Балканите са като буре с барут, затова трябва да се разбираме“, каза още той.