Зоран Заев: Проруски бизнесмени плащат на протести срещу влизането в НАТО

Македония няма да позволи на Русия да пречи на договора за името с Гърция, категоричен е премиерът

Зоран Заев

Зоран Заев

Проруски бизнесмени в опит да попречат на страната да се присъедини към НАТО, като плащат за организирането на насилствени протести. Това казва в интервю за BuzzFeed News министър-председателят на Македония Зоран Заев, посочват скопското електронно издание „Независен“ и агенция "Фокус".

Страни, близки с Русия, са платили хиляди долари, за да предизвикват насилие в Македония с цел осуетяване на интеграцията й в Алианса. Част от тях са отпускани на медии, а друга – за насърчаване на младите хора да протестират пред парламента в Скопие и нападат полицейски служители, подчертава Заев и допълва, че това е очевидно.

Македонският премиер отказа да поясни кой стои зад финансирането, отбелязвайки единствено, че разследването е в ход. По думите му, властите са разбрали за схемата след разпити на участници в протестите, проведени миналия месец в Скопие.

Македония няма да позволи на Русия да пречи на договора за името с Гърция, с който Скопие отвори вратата за членство в НАТО, заяви в Загреб министърът на отбраната Радмила Шекеринска в края на миналата седмица.

Само преди пет дни Гърция изгони двама руски дипломати. Те бяха обвинение в намеса във вътрешните работи както и в опити да осуетят подписването на договора за името с Македония. На други двама руснаци е забранено да влизат в Гърция.