Журналистка гони НЛО 12 години

Не вярвам в нищо друго, освен във фактите, дори когато те не съвпадат с утвърдения ни светоглед

Въпросът с феномена НЛО е толкова нетрадиционен, че дори един праволинеен и рационален подход може да изглежда като прекрачване на границата и навлизане в спорна територия. Това твърди разследващата американска журналистка Лесли Кийн. Над 12 години тя се занимава с проучвания и лични разследвания на феномена НЛО. Публикувала е десетки статии, била е продуцент и водещ на ежедневна разследваща новинарска програма по калифорнийското радио KPFA, предаде Дарик.

Първите си статии по темата тя публикува през 2000-та година в „Бостън Глоуб”, а през 2002 участва в основаването на  Коалиция за свобода на информацията (CFi). В ролята си на директор на CFi тя печели пет годишно федерално дело срещу НАСА, за свобода на информацията.

През 2009 продуцира филма „Знам какво видях”, който предизвиква сериозен обществен интерес. Тя споделя, че се е сблъскала с почти непреодолими пречки заради конспиративните теории, дезинформацията и обикновената немарливост в разследванията. Смисленият материал е трябвало старателно да се отсее. Кийн обаче е силно заинтригувана от разкритията и прави всичко по силите си, за да запази цялата информация ясна, логична и добре подкрепена с документи.

НЛО се е превърнало във фокус на нейния професионален живот. „Не вярвам в нищо друго, освен във фактите, дори когато те не съвпадат с утвърдения ни светоглед“, заявява журналистката. Според нея 95 % от случаите могат да бъдат обяснени като обикновени феномени. Но 5% от всички докладвани случаи на НЛО са били разследвани от правителствени агенти от цял свят, и въпреки това за тях не е намерено рационално обяснение. Именно тези 5% описва в своята книга Кийн. В нея са описани разкази от първо лице на пилоти и офицери от военновъздушните сили, петима генерали и дори един бивш американски губернатор.