Животновъди излизат на протест пред Министерския съвет

Недоволството е заради недостатъчното финансиране на животновъдството и ниските компенсации заради чумата

Овцевъди и козевъди ще протестират пред сградата на Министерския съвет. Недоволството е продиктувано от недостатъчното финансиране на животновъдството и ниските компенсации за умъртвяването на животните заради чумата, съобщава БНР.

Преди седмица Асоциацията на овцевъдите и козевъдите обяви безсрочни протести, като първият от тях беше край търновското село Шереметя. Тогава поискаха оставки на ръководни кадри в агроведомството и повече пари, като разливаха мляко и гориха овчи кожи. Днес недоволството се пренася пред Министерския съвет.

"Не може да постигнем единомислие с ръководството на Министерството на земеделието и храните нито за увеличаване на ставките за овцевъдите и козевъдите в страната, нито за понасяне на отговорност за тежката криза, която се случва и в момента", каза лидерът на Асоциацията Симеон Караколев.

Протестът обаче раздели бранша. Останалите животновъдни организации се разграничиха от него и дори обвиниха Караколев, че търси провокация и отказва диалог. Очаква се към протестиращите днес да се присъединят и стопани от Ямболско, чиито животни бяха евтанизирани заради чумата.

Въпреки заповедта на изпълнителния директор на Агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев, в село Шарково остават живи 115 овце и кози. Вчера в първото засегнато от болестта в Ямболска област село Воден, бяха изплатени 190 хил. лева за обезщетения.

Овцевъди от Габровския Балкан изразиха готовност да дарят животни на колегите си от Южна България, чиито стада бяха избити при овладяването на заразата с чума. До момента собствениците на пет ферми в района заявиха, че веднага щом бъде разрешено отглеждането на преживини животни в Ямболско, ще закарат по десет женски агнета на пострадалите, за да могат отново да възстановят стадата си. Ситуацията в Странджа отново събуди и някои от наболелите проблеми в бранша.