Жалбата на Валери Симеонов срещу Елена Йончева е разпределена в СГП

Вицепремиерът е готов да даде показания по време на разследването, за да се установи откъде Елена Йончева разполага със секретен правителствен доклад

Елена Йончева

Елена Йончева

Софийска градска прокуратура започва проверка по жалбата на вицепремиера Валери Симеонов срещу депутатката от БСП Елена Йончева. В сигнала той твърди, че тя е изнесла класифицирана информация по отношение на оградата на българско-турската граница, като обявила къде работят камерите на съоръжението и къде имало пробиви.

„Жалбата е разпределена в Софийска градска прокуратура. Ще се проверява и как документи в кашони без протокол са били карани в президентството по време на служебното правителство на Огнян Герджиков“, обясни Валери Симеонов. 

Сигналът на вицепремиера и лидер на НФСБ срещу народната представителка от БСП е по чл. 357 и чл. 284 от Наказателния кодекс за престъпления, свързани с държавна тайна, с конфиденциална информация, свързана с националната сигурност. В него са цитирани изказвания на Елена Йончева пред медиите, в които "тя давала конкретни указания на бежанците къде работят камерите по границата и съответно и къде не работят, от коя до коя пирамида оградата е единична и откъде е двойна". Освен това депутатката директно атакува вицепремиера заявявайки, че фирми на „Обединени патриоти“ усвояват парите за строителството на съоръжението по българо-турската граница.

Валери Симеонов настоява прокуратурата да провери откъде тя има достъп до доклада на Инспектората на Министерския съвет, който цитира, както и кой ѝ го е дал. Вицепремиерът пита и дали Йончева има „нещо общо с изнасянето на кашони с пълната проектна документация за участъците от защитното съоръжение от отделните области и закарана най-вероятно в президентството“. По време на управлението на служебния кабинет на Огнян Герджиков, Елена Йончева бе за кратко прессекретар на държавния глава.

Валери Симеонов е готов да даде показания по време на разследването, тъй като е убеден, че трябва да се установи откъде Елена Йончева разполага със секретния правителствен доклад , чиито данни е цитирала пред медиите.