Зеленски разпусна Върховната Рада

Новият украински президент назначи предсрочни избори

Върховната Рада

Върховната Рада

Володимир Зеленски положи днес клетва като президент на Украйна и подчерта, че първата му задача ще е да сложи край на конфликта с подкрепяните от Москва сепаратисти в източната част на страната, предаде АФП.

„Нашата първа задача е примирие в Донбас“, каза Зеленски, след като встъпи в длъжност на церемония във Върховната Рада.

Освен това новият лидер разпусна парламента и назначи предсрочни избори.

Според законодателството на Украйна има три причини за започване на разпускането на Радата - липсата на коалиция в парламента, ако Рада не се събере на заседание в рамките на един месец или ако не може да сформира правителство. Според конституцията единствен президентът може да подпише указ за разпускане на парламента.

Крайният срок за по-ранното разпускане на Радата бе 27 май, тъй като по закон е възможно да се разпусне не по-късно от шест месеца преди изтичането на мандата й.

Володимир Зеленски спечели известност с ролята си на президента на Украйна в сериала „Слуга на народа“. Издигнат от  партия със същото име, той спечели с огромна преднина балотажа на 21 април срещу досегашния президент Петро Порошенко.

Проучванията сочат, че „Слуга на народа“ ще спечели парламентарни избори в Украйна, но няма да има мнозинство в бъдещата Върховна Рада.