"Зелената книга" с Димитър Маринов грабна Оскар за най-добър филм

Българинът носеше родния флаг на червения килим, както обеща

Димитър Маринов, снимки: Фейсбук

Димитър Маринов, снимки: Фейсбук

Филмът „Зелената книга“, в който участва и българинът Димитър Маринов, спечели Оскар за най-добър филма на 91-вата церемония по раздаване на най-престижните награди в киното. Сред големите победители се наредиха още Реджина Кинг, Махершала Али, Спайк Лий, Алфонсо Куарон на 91-вата церемония по раздаване на най-престижните отличия в киното - наградите Оскар.

Рами Малек спечели Оскар за най-добър актьор за ролята на Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия". Оливия Колман пък спечели отличието за най-добра актриса за "Фаворитката". Махершала Али грабна Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля, мексиканският филм "Рома" на Алфонсо Куарон спечели приза за най-добър чуждоезичен филм, "Спайдърмен: В Спайди-вселената" очаквано получи Оскар за най-добра анимация. Песента "Shallow" от "Роди се звезда", създадена от Лейди Гага, Марк Ронсън, Антъни Росомандо и Андрю Уайът и изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър, спечели Оскар за най-добра филмова песен.

Наградата за най-добра филмова музика пък  получи "Черната пантера". Това е трето отличие за филма тази вечер, след като той спечели наградите за костюми и за сценография.

Режисьорът и сценарист Алфонсо Куарон, който се изявява и като оператор, спечели Оскар за режисура и операторско майсторство за "Рома". "Зелената книга" спечели Оскар за най-добър оригинален сценарий. Припомняме, че в лентата участва и българинът Димитър Маринов. Актьорът е в ролята на Олег, руски челист – един от триото на Дон Шърли. В официалния трейлър го виждаме 3 или 4 пъти в две различни сцени. Той излезе с българското знаме на церемонията тази нощ, както обеща. Наградата получиха съсценаристите Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели. Филмът "Черен в клана" пък спечели Оскар за най-добър адаптиран сценарий. Три Оскара в три технически категории бяха присъдени на "Бохемска рапсодия" - в категориите за звуков монтаж, звуков мишунг и монтаж.

91-вите награди Оскар бяха раздадени на пищна церемония в „Долби Тиатър“ в Холивуд, като тази година най-значимата филмова вечер остана без водещ за първи път от 30 години.

dimitar_marinov123.jpg

Димитър Маринов се появи на червения килим с българското знаме, както обеща