Здравното министерство подготвя мерки за по-строг контрол върху работата на ТЕЛК

Твърденията, че има неправомерно издадени решения на ТЕЛК, трябва да се докажат и да влязат в съда, заяви Иван Маджаров

Министерството на здравеопазването подготвя мерки за по-строг контрол върху работата на ТЕЛК, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Жени Начев. Начева участва в дискусия за верификацията на лекарствата, предаде БТА.

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров посочи, че лекарите в ТЕЛК работят по документи, които идват от различни специализирани кабинети. По думите му трябва да се направи така, че работоспособността да е свързана с това, дали наистина пациентът може да изпълнява дадена професия и да не е свързана с това, дали е болен или здрав. Има хора, които страдат от определено заболяване, но за дадена работа са на сто процента работоспособни, допълни той.

Истински болните хора искат да се чувстват като всички останали и искат да работят, а тези, които искат да измамят системата, много държат да бъдат болни и да получат най-високата степен на неработоспособност, добави още Маджаров.

Трябва да се обърне внимание на истински неработоспособните и те, ако могат и искат, да работят според интересите си, от дома си или на работно място, каза още Маджаров.

Твърденията, че има неправомерно издадени решения на ТЕЛК, трябва да се докажат и да влязат в съда, допълни той.