Засилена охрана на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

Каква опасност точно заплашва лидера на най-голямата опозиционна партия, от полицията не съобщават

Християн Мицкоски

Християн Мицкоски

Македонската полиция охранява лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски от един месец, по негово искане и след преценка от МВР, потвърдиха от министерството за Слободен печат, цитирано от БТА. 

Каква опасност точно заплашва лидера на най-голямата опозиционна партия, как и с колко хора се охранява, от полицията не съобщават.

Освен Мицкоски от предишните политици и ръководители на ВМРО-ДПМНЕ полицията охранява още само Никола Груевски, тъй като той следва да има охрана толкова години, колкото е бил на поста премиер.

Македонското правителство взе решение за провеждане на кампания за референдума по въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция", съобщават македонските вестници. Целта е да бъдат информирани гражданите за съдържанието на договора с Гърция, за ползите от интеграцията на Република Македония в НАТО и ЕС и за плана, по който страната ще се движи към алианса и съюза, се казва в съобщение на правителството.

Съветникът на правителството за евроатлантически интеграции Боян Маричич обяви, че след края на летните отпуски кампанията ще се засили и ще се използват всички достъпни методи в съответствие със закона за референдума и обществения интерес.

"Гражданите ще бъдат убеждавани преди всичко, че трябва да излязат и да гласуват, защото това е граждански глас. Референдумът е върховно демократично право и всички онези, които са заинтересувани за решаване на македонско-гръцкия спор и за бъдещето на Република Македония в ЕС и НАТО, трябва да излязат и да гласуват", каза Маричич.

Министерствата и другите органи на държавното управление бяха задължени от правителството в срок от три дни да предоставят информация на министерството на финансите за средствата, с които разполагат и които биха могли да пренасочат за кампанията за референдума.