Защо Орбан говори за комунизъм, "последна битка" и повече бебета

Пред избрани гости в Будапеща той заяви, че в навечерието на европейските избори Европа е достигнала повратна точка

Виктор Орбан

Виктор Орбан

С яростна ксенофобска и антиевропейска реторика Виктор Орбан настройва поддръжниците си за предстоящите евроизбори. Той има план как да спре "ислямизацията на християнска Европа" и ниската раждаемост в страната си, пише "Дойче веле".

"Унгарската идентичност и християнското наследство" срещу "миграцията и вируса на тероризма", а предстоящите европейски избори като "бой последен" - с такива епитети и сравнения беше изпъстрено годишното обръщение към нацията на унгарския премиер Виктор Орбан.

Пред избрани гости в Будапеща той заяви, че в навечерието на европейските избори Европа е достигнала повратна точка - отново се налага "да защитаваме нашата унгарска идентичност и християнското ни наследство". В този смисъл той нарече предстоящите европейски избори "бой последен": "Ще спрем мнозинството, което насърчава имиграцията", увери той. Според Орбан Брюксел е "крепост на новия интернационализъм", а миграцията - предпоставка за "нарастването на престъпността", особено срещу жените, и приносител на "вируса на тероризма".

"Преди 30 години си мислехме, че окончателно сме изхвърлили на сметището мисълта за комунизма. Но изглежда сме се лъгали, защото днес отново са тук онези, които ни тласкат към свят без нации, искат отворени общества и се опитват да изтрият нашите традиции, налагайки на страната ни чужди култури". Ако сте забравили: в Европейския парламент партията на Орбан "Фидес" е партньор на германските консерватори от ХДС и ХСС във фракцията на фракцията на Европейската народна партия (ЕНП).

За повече унгарски бебета

Министър-председателят изрази сериозна загриженост от това, че традиционни християнски страни променяли етническия си облик. Той заяви, че в страните с висока имиграция възниквали "християнско-мюсюлмански светове" и че делът на християните систематично намалявал.

В отговор на топящото се население на страната Орбан обяви план от седем точки за повишаване на раждаемостта. Той предвижда всяка унгарска жена под 40 години, която се омъжва за първи път, да има право на заем от 10 милиона форинта (31 хиляди евро), които може да харчи за каквото си реши. При раждането на първо дете погасяването на заема ще се отлага с три години, появата на второ дете ще означава опрощаване на 1/3 от заема, а при раждане на трето дете той ще отпада изцяло. Освен това бабите и дядовците, които се грижат за внуците си, ще получават финансова подкрепа от държавата.

Ето и още някои мерки в сферата на семейната политика: семействата с най-малко три деца ще имат право на държавна премия от 2,5 млн. форинта (7800 евро) при покупката на автомобил с минимум 7 места; жените, които са родили и отглеждат четири или повече деца, ще бъдат освободени пожизнено от плащането на данък върху личните доходи. "Това е отговорът за унгарците, не имиграцията", увери Орбан. Унгария е сред страните с най-ниска раждаемост - през 2016 година на жена са се падали средно по 1,45 новородени деца. В Германия съотношението е средно по 1,59 деца на жена.

Врагът Сорос

Виктор Орбан използва годишното си обръщение, за да нападне отново Джордж Сорос. Американският милиардер от унгарски произход бил дирижирал Брюксел, а планът му предвиждал чрез ислямизация да унищожи идентичността на европейските народи. Страните, които подкрепят миграцията, в действителност създават "смесено население", увери Орбан.