Защо не трябва да влизаме с обувки вкъщи

По подметките има повече болестотворни микроорганизми дори от тоалетната чиния

Колкото и удобно да е разхождането с обувки вкъщи, без нужда да ги събуваме с всяко прибиране, оставянето им на входа на дома е наложително условие от хигиенна гледна точка. Има поне 5 основателни причини за това.
 
Подметките на обувките ни са по-мръсни и от най-мръсните предмети в дома

Подметките на обувките, с които ходим навън, са покрити с повече болестотворни микроорганизми дори от тоалетната чиния, а разликата е в пъти. С всяко стъпване на пода на дома с обувки по него остават количества опасни бактерии, каквито не може да се натрупат дори когато той не е почистван със седмици.

Бактериите живеят върху подметките на обувките по-дълго, отколкото върху почти всички други възможни повърхности

Специално проучване на екип от Аризонския университет доказва, че патогенни бактерии може да живеят изключително дълго върху повърхността на подметките, запазвайки възможността си да се размножават. Учените са на мнение, че много трудно може да се намери повърхност, която да осигурява по-подходящи условия за свободно развитие на микроорганизмите. Причината е в това, че опасни бактерии се натрупват върху подметките на практика непрекъснато, с всяка стъпка, която правим навън. Така числеността им се разраства непрекъснато.
 
Схващането, че постоянният контакт с бактериите вкъщи подсилва имунитета ни, е рисково по отношение бактериите върху подметките

Доказано е, че контактуването с определени бактерии помага да си изградим траен имунитет срещу тях. Голяма част от бактериите, откривани върху подметките ни обаче са с фекален произход и може много бързо  да предизвикат остри инфекции, в някои случаи животозастрашаващи.

Има 90% вероятност микробите от подметките да попаднат върху пода на дома ни, независимо от настилката

Учените установяват, че колониите на бактериите, гъбичките, вирусите и другите микроорганизми, обитаващи подметките на обувките, много лесно „отчисляват“ част от представителите си при контакт с различни повърхности. При проучванията е установено, че средно в 90% от случаите след влизане с обувки в дома, по пода се установява наличие на бактерии, останали от подметките. Най-сериозен е рискът при тъпчене с обувки по килим – тогава рискът върху него да останат бактерии е над 99%.

100% от обувките, с които ходим навън, са замърсени

За финал учените съобщават най-съществената причина да не влизаме вкъщи с обувки. При проучването на Аризонския университет е установено, че опасни бактерии се откриват върху всяка изследвана подметка. Т.е. надеждата, че влизайки вкъщи с обувки може и да не замърсим пода, е на практика безпредметна.

Мястото на обувките е върху краката, но само до прага на дома. При прекрачването му те следва да се оставят отвън или настрани. Удобството задължително трябва да отстъпи пред хигиената.