Защо имам уртикария?

Народни средства за лечението й

Уртикария са имали  20 на сто от хората в даден момент през живота си. Тя може да бъде предизвикана от много вещества или ситуации и обикновено започва като сърбеж по кожата, а по-късно в червени пъпки. Сърбежът може да бъде лек до крайно силен.

Кое може да доведе до уртикария?

1. Някои храни (особено фъстъци, яйца, ядки, плодове)

2. Лекарства, такива като антибиотици (пеницилин ), аспирин и ибупрофен

3. Ужилване от насекоми или ухапвания

4. Физични фактори, като например  студ, топлина или излагане на слънце

5. Изкуствени материи

6. Преливане на кръв

7. Бактериални инфекции, включително инфекции на пикочните пътища и стрептокок в гърлото

8. Вирусни инфекции, включително обикновена настинка, инфекциозна мононуклеоза и хепатит

9. Домашни любимци

10. Цветен прашец

11. Някои растения, като отровен дъб и отровен бръшлян

Симптомите при уртикария са доста разнообразни и те могат да бъдат  от няколко минути до няколко месеца  или дори години. Основно е сърбежът, зачервяванията и обрив по кожата, но може да има повишена температура, втрисане и др.

Запомнете – уртикария може да се развие на  всяка част от тялото; зачервяванията могат да променят своята форма, да се придвижват, изчезват и се появяват отново през кратки периоди от време.

Има два вида пъпки – краткотрайни и дългосрочни. Ако имате подобен проблем, то трябва да се свържете незабавно с алерголог. Не се самолекувайте.

Терапиите на първо време варират от студените компреси за облекчаване на сърбеж до антихистамини, предписани с рецепта, и други лекарства, като противовъзпалителни лекарства и медикаменти, които могат да помогнат на  имунната система.

За по-прецизно изследване алергологът може да направи кожен тест, за да се потвърди диагнозата; когато се индентифицира причината, например определена храна, то трябва да се избягва применето на  тази храна.

В случаите, когато васкулит може да бъде причина,  алергологът може да направи кожна биопсия и да я изпрати на дерматолог, за да изследва под микроскоп.

Тежки случаи на уртикария налагат лечение с преднизон. Но ако се стигне до подуване на езика или устните, или има проблеми с дишането, спешно се предписва епинефрин (адреналин).

Уртикарията е много сложен здравословен проблем, не си мислете, че това е нещо невинно и ще се оправи от само себе си. Има пациенти, които с години не могат да се отърват от уртикария.
Например някои случаи на уртикария продължават повече от шест седмици  и години, става дума за  хронична уртикария.

Ако причината не може да бъде идентифицирана, дори и след тестване, състоянието се нарича хронична идиопатична уртикария. („идиопатична“ означава „неизвестна“.) Хроничната уртикария може да бъде причинена от свързани  заболявания на щитовидната жлеза,  хормонални проблеми или в много редки случаи от рак.

Народни средства за лечение на уртикария

Ето кои са домашните средства и билки, с чиято помощ можем да овладеем агресивен обрив и да си спестим неприятните преживявания: 1 - компрес с лед или студена вода; 2 - ябълков оцет; 3 - сода бикарбонат; 4 – алое вера; 5 – овесени ядки; 6 – босилек; 7 – мента; 8 – коприва; 9 – женско биле; 10 – куркума; 11 – стипца; 12 – краставичен сок.

Студен компрес

В повечето случаи при уртикария помагат хладните душове или студените компреси. По този начин кръвоносните съдове се свиват и се ограничава появата на нови обриви. Може да се направи студен компрес, като се намокри парче памучен или ленен плат със студена вода, изстиска се добре и се положи върху проблемната зона.

По-сериозна работа върши компресът с натрошен лед: няколко кубчета от фризера се раздробяват и разстилат на тънък пласт, след което компресът се полага върху раздразненото място и се държи около 5-10 минути (top10homeremedies.com). Тази операция се повтаря на всеки 2-3 часа. Важно е да се запомни, че ледените кубчета не бива да се полагат директно върху кожата – а само във вид на компрес, за да може ледът да действа опосредствано.

Има и такива форми на уртикария, при които повлияването е с обратен знак: такава уртикария се влошава от ниски температури и студена вода, и обратно – затоплянето действа положително за овладяване на симптоматиката.

Ябълков оцет

Когато стане дума за лечение с ябълков оцет трябва да знаете, че не говорим за масовата стока в бакалията. Става дума за органичен – суров, нефилтриран ябълков оцет, който не е претърпял химически обработки. За лечение на уртикария той може да се използва най-малко по три начина/

1-2 чаши ябълков оцет се добавят в хладка вана, където можем да полежим веднъж дневно за по 15-20 минути;
Смесваме студена вода и оцет в пропорция 1:1 и изплакваме мястото с обрив по няколко пъти дневно;
В чаша студена вода добавяме чаена лъжичка ябълков оцет и малко мед. Две чаши от разтвора дневно ще балансират имунната система и ще помогнат на организма да се справи с проблема. Използването на ябълков оцет при уртикария действа и противомикробно, спестява опасността от вторична бактериална инфекция след разчесване на сърбящата кожа.

Сода бикарбонат

Популярната хлебна сода, която отдавна се използва не само за кулинарни цели, е в състояние доста да облекчи неприятните усещания при уртикария. Содата неутрализира възпалението и успокоява сърбежа по един прост начин:

Смесваме една част сода с три части вода и с помощта на мек тампон нанасяме разтвор върху възпалената кожа. След 1-2 минути изплакваме с хладка вода (top10homeremedies.com). Другият вариант, ако е засегната по-голяма площ от кожата, е да си направим содена вана – пълним ваната с хладка вода, изсипване половин чаша сода и разбъркваме хубаво, след което се топваме за десет минути. Прави се веднъж на ден, следва хладен душ.

Овесени ядки

Овесените ядки и овесената каша са не само суперполезна храна, но и чудесно средство за лечение на кожни проблеми. Не прави изключение лечението на уртикария. Казват, че помага ваната с овесена каша: тя се приготвя от 1-2 чаши фино смлени овесени ядки, които се попарват и се разбиват с хладка вода във ваната. Водата придобива вид на мляко – внимавайте, когато влизате или се изправяте, защото дъното става хлъзгаво! Престоят в такава вана е 15-20 минути, може да се прави два пъти дневно.

Овесената добавка действа противовъзпалително, подобрява антиоксидантната защита на организма и трансдермално внася богат състав от витамини и микроелементи.

Ако проявата на уртикария е единична и няма необходимост от цяла вана, може да се приготви лечебна смес за локална употреба: половин чаша фини овесени ядки се заливат с малко вряла вода, да се получи гъста маса. След като изстине, тя се полага върху обрива и се държи половин час. Измива се с хладка вода. Операцията е само веднъж на ден.

Алое вера

Противомикробно и противовъзпалително действие върху кожата упражнява и гелът от алое вера. Можем да си помогнем с продукт от биомагазин или с прясно изцеден гел от листа на алое. Идеята е гелът да се положи върху обрива, докато образува тънък филм; държим го 20-30 минути и отмиваме с хладка вода. Тази процедура може да се прави 2-3 пъти на ден.

Босилек

Това лековито растение помага и при уртикария, може да се избере един от няколкото известни начини:

Изцедете сок от прясно откъснати стъбла босилек и ги размажете върху обрива; изчакайте да изсъхне и няколко минути след това изплакнете с хладка вода;
Нагрейте на котлон няколко цели стръка босилек, изчакайте да поизстинат, размачкайте и ги наложете върху обрива;
Направете запарка от босилек – супена лъжица билка на една чаша вряла вода; охладете и използвайте за изплакване на болната кожа 2-3 пъти дневно.

Мента

При случаи на уртикария, причинена от стрес, е добре да се пие чай от мента или букет – мента с маточина, бял равнец, босилек, лавандула, валериана.
Запарка от мента – супена лъжица суха мента за чаша вряла вода, може да се използва за компреси на мястото с уртикария. Компресът се държи десетина минути и се прави 1-2 пъти на ден.

Женско биле (сладък корен, сладник)

Женското биле – сладник или сладък корен, помага при доста проблеми на храносмилането и отделителната система, стабилизира имунната система и се противопоставя на алергични реакции. Едно от приложенията на билката, от която се използва основно подземната част, е свързано с кожни раздразнения и болести. Билката има противовъзпалително и успокояващо действие, затова има място при лечението на уртикария – успокоява сърбежа и подпомага възстановяването на нормална кондиция за кожата с неприятни обриви.
Използването на сладника е просто: сух корен от билката се стрива на прах и с него се обработва мястото с екзема. Това се прави всеки ден, докато се почувства подобрение.

Куркума

При уртикария се спазва специална диета – това е едно от условията за лекуване успешно. Добре е в тази диета максимално да се застъпи използването на куркума. Лековитата подправка трябва да се добавя в ястията максимално – това не само ще подобри вкуса им, но и ще има лечебен ефект при уртикария. Ефектът се дължи на свойствата на подправката да действа като антибиотик, да прочиства рани и раздразнени места по кожата и да насърчава възстановяването на здравия епител.

Стипца

Старата стипца има доказано положително въздействие върху кожата. Тя оказва антибактериален, подсушаващ, стягащ и противовъзпалителен ефект. С помощта на стипца на прах, добавен в кремове, емулсии и лосиони, могат да се обработват кожни зони с уртикария и това да облекчава неприятните симптоми. Обогатените със стипца мазила помагат по-бързо да се преодолеят пристъпите на уртикария.

Коприва

Звучи странно да лекуваш уртикария – копривна треска, с коприва. Но е факт. Сполучлив вариант за премахване на сърбеж от уртикария е чаят или запарката от коприва: чаена лъжичка от билката в сухо състояние се залива с 250 мл вряла вода, изчакват се 10-15 минути и се прецежда. Пие се на глътки 2-3 пъти на ден.

Сок от краставица

Народната медицина препоръчва сока от прясна краставица за облекчаване на сърбеж от уртикария. Мястото с обриви се намазвd с прясно изцеден сок от настъргана краставица. По-лесно е направо една прясна краставица да се нареже на кръгчета и те да се подредят върху мъчителния обрив.

Диета и забранени храни (меню)

Обикновено причина за появата на уртикария е храна, която причинява описания тип алергична реакция. На принципа на изключването може да се установи коя точно е опасната храна; най-често уртикария причиняват шоколад, меса и месни изделия, прясно мляко, яйца, цитруси, мъхести плодове, бобови култури, хайвер, орехи и какао. Пържената храна, оцветители и пикантни подправки, консерванти и солено също могат да се окажат дразнители.

Ако проявите на уртикария се реализират в ситуации на стрес, на нервна почва, помагат чайове с успокояващ ефект: бял равнец, валериана, мента и лавандула, маточина.

Алкохол

Прекомерната употреба на алкохол може да стане причина за появата на характерния обрив при уртикария. Обикновено обривите от този вид преминават след 24 часа, настъпва успокояване паралелно на разграждането на алкохола (arsmedica.bg). Ако състоянието не се подобрява може да се приложат антихистамини.

При деца

И децата могат да страдат от пристъпи на уртикария, случва се дразнителят и причината за това състояние да е прясното мляко. Ако пристъпите са тежки и засегнатата кожа е доста голяма като площ, се налагат мерки за

предотвратяване на възможен шок. Овладяването на заболяването става чрез еднократно третиране с епинефрин, след което се изработва програма за дефиниране на алергените и трябва да се изработи програма за хранене. Диетата е сигурен начин да се предотвратят чести пристъпи на уртикария.

Хронична уртикария

Когато болестното състояние е хронично, специалист дерматолог трябва да назначи лекарствена терапия. Хронично е състояние, което продължава над 6 седмици. Терапията е първоначално с антихистамини. Възможно е това да не даде резултат, което обикновено създава условия за препоръчването на кортикостероиди. Тази група лекарства обаче не могат да се прилагат продължително поради възможни токсични ефекти. Вариант на дългосрочна терапия е и прилагането на циклоспорин по индивидуална схема.

Хомеопатия

Хомеопатичните продукти са надежден вариант да се избегнат кортикостероидите при лечението на уртикария. Освен това хомеопатичното лечение въздейства не само върху симптоматиката, т.е. външните прояви на болестния проблем, но и цялостно върху поразения организъм. Лекар хомеопат трябва да определи кой от известните продукти е подходящ за конкретен пациент – в зависимост от възможния причинител на уртикария, възраст и здравословно състояние на пациента. Най-често прилаганите хомеопатични медикаменти са Apis Mellifica, Arsenicum Album, Natrum Muriaticum, Rhus Toxicodendron, Urtica Urens, Sulphur.

Алергична, остра (акута), идиопатична, студова и нервна уртикария

Класификациите на уртикария имат смисъл заради прилагането на адекватно средство за неутрализиране по възможно най-бърз начин. Алергична – обяснимо е тази уртикария, която е резултат от реакция на свръхчувствителност. Може да я причини храна, ухапване от насекомо, допир до дразнещо вещество или растение.

При остра уртикария става дума за случайна проява, която може да отшуми и без специална терапия в рамките на не повече от 6 седмици. Близо 95% от случаите на остра уртикария са последвани от спонтанно излекуване.

(lekar.bg)