Започва кампания за безплатно изследване за хепатит С

69 000 българи не подозират, че носят вируса на болестта

Започва кампания "Да открием липсващите 69000", чиято цел е откриване на заразени с хепатит С. В рамките на инициативата ще бъдат извършвани безплатни изследвания, които ще започнат от утре и ще продължат до края на август. Кампанията е насочена към хора във възрастовата група 34-69 год. Изследванията ще се извършват в столичната болница "Св. Иван Рилски", всеки работен ден от 8.00 до 14.00 ч.

По официални данни близо 77 хиляди българи са болни от хепатит С, като 90 на сто от тях - 69 000, не подозират, че носят вируса на болестта, казаха специалистите от лечебното заведение. Целта ни е да открием заразените, особено в рисковите групи - инжектиращи наркотици, затворници, пациенти на хемодиализа и др., каза проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в болницата. Лечението на хепатит В и С за здравноосигурените пациенти се заплаща от НЗОК, но предстоят дискусии за терапията на неосигурените, каза д-р Тонка Върлева, директор на дирекция "Превенция и профилактика" към Министерството на здравеопазването. По думите й до края на юли ще бъде изработен проект на Национален план за превенция и контрол на петте типа хепатит - А, В, С, D и Е.

Около 1200 болни от хепатит С се лекуват с най-новата терапия, която се заплаща напълно от НЗОК, каза Елена Тотева от НЗОК и посочи, че Касата плаща за терапията общо около 50 млн.лв.на година. През следващата година се очаква НЗОК да заплаща медикамент за пациенти с хепатит С, които не са се повлияли от терапията, допълни тя.

Лекари и пациенти предлагат в националния план за превенция на вирусните хепатити изследването за хепатит С да се включи в пълната кръвна картина, включена в профилактичния пакет.

През септември ще бъдат ясни данните за разпространението на хепатит С в държавите от ЕС, каза още д-р Върлева. (24zdrave.bg)