Запазен надпис от времето на Марк Аврелий откриха в Кабиле

Изключителната находка е разкрита при проучване на щаба на римската кохорта

Изцяло запазен надпис от времето на император Марк Аврелий откриха археолозите от ямболския исторически музей при проучвания на щаба на римската военна част в тракийския и античен град Кабиле. Датировката на откритието е от 166 година. Официалният документ е изписан на латински и е свързан с построяването на Римските терми в Кабиле.

Изключителната находка е разкрита при проучване на щаба на римската кохорта, разквартирована в античния град. Надписът е изсечен върху каменна плоча с размер 80 на 60 см.

Надписът в най-общи линии в превод е, че банята в Кабиле е построена от втора кохорта на луцензиите по времето на Клавдий Барциал, това е управителя на провинция Тракия, в това, когато управлява император Марк Аврелий и всъщност строежът е завършен под контрола на командира на втората кохорна на луцензиите Елий Руф, каза Стефан Бакърджиев, директор на Регионалния исторически музей в Ямбол.

От четири години проучванията в Кабиле продължават по проект, финансиран от община Ямбол. Миналата година е проучена сградата, в която е живял префекта на римската кохорта. До момента археолозите са имали данни единствено за пристигането на военната част в Кабиле през 136 година, но не и за строителната им дейност.

Откриването на този надпис, макар и вторично поставен, е едно доказателство, че наистина работим и проучваме щаба на римската военна част, която е станувала в Кабиле, заяви още Стефан Бакърджиев.

Проучванията в Кабиле ще продължат с целеви средства от Министерството на културата, а археолозите от ямболския музей се надяват при финализиране на проекта да бъдат реставрирани и експонирани разкритите две важни сгради във военния лагер на Кабиле.