Закопчаха в Тайланд руски съосновател на международна мрежа за киберпрестъпления

Руският съосновател на голяма международна мрежа за киберпрестъпност, издирван от САЩ, беше арестуван в Тайланд, предадоха световните агенции, като се позоваха на местната полиция.

Сергей Медведев, на 31 години, е обвинен, че е създал хакерска мрежа, специализирала се в кражбата и препродажбата на банкова информация, както и на други лични данни, събрани от интернет. Руснакът от шест години редовно ходел като турист в Тайланд, подобно на много престъпници, било то активни или "в пенсия". Според американските власти мрежата Инфрод (Infraud), на която Медведев е съосновател, е причинила щети в размер на 530 милиона долара, предаде БТА.

В сряда в САЩ бяха повдигнати обвинения на 36 членове на престъпната група след вълна от арести, извършени в страната и във Великобритания, Франция, Италия, Косово, Сърбия и Австралия. Засега на свобода остава само съдружникът на Медведев, Святослав Бондаренко.

Хакерската мрежа била създадена през 2010 г. в Украйна под мотото "Ние вярваме в измамата". Постепенно тя се разраснала и се превърнала в сайт номер едно за онлайн покупки благодарение на откраднати банкови данни. Мрежата имала над 10 000 одобрени от нейните създатели потребители и се занимавала също с търговия на биткойни.