Закопчаха 5-има германци на границата ни с Турция

Единият от тях пътувал към Сирия, където искал да се присъедини към терористична група

Петима германци са задържани на граничния пункт "Капитан Андреево" заради съмнение за съпричастност към терористична организация, съобщава Нова ТВ.

Четирима от тях вече са експулсирани от страната. Петият е непълнолетен и е под грижите на Дирекция „Социално подпомагане” докато бъде предаден на семейството му в Германия.

Петимата мъже били задържани от служители на ДАНС и МВР още на 12 април. Те са пътували с влак от Букурещ за Истанбул.

"Съществуват основатели подозрения за съпричастност на лицата към терористична организация. В поведението на задържаните са установени признаци за радикализация, характерни за т. нар. чуждестранни бойци-терористи", съобщиха от ДАНС.

Четирима от тях са осъществявали дейност по подпомагане на терористична организация, действаща на територията на Сирия и Ирак. Те са били задържани за 24 часа, а след това са експулсирани и и им е забранено да влизат отново в страната. 

Според ДАНС присъствието им у нас представлявало заплаха за националната сигурност. 

Непълнолетното момче е целяло да достигне територията на Сирия, където да се присъедини към терористичната групировка. То е под грижите на Дирекция „Социално подпомагане”, докато бъде върнато на родителите си в Германия.