Законопроект: Спират семейните помощи за деца, които не ходят редовно на училище

Тези санкции са резонни, защото образованието е задължително до 16 години, посочи министър Вълчев

ГЕРБ внесе предложения за законодателни промени, с които ще се спират семейните помощи за деца за цяла година, ако детето отсъства без причина повече от 3 дни от детска градина и повече от пет часа месечно от училище. 

Целта на промените в Кодекса за социалното подпомагане и в Закона за семейните помощи е по-строго да се обвърже получаването на месечни помощи с редовното посещение на децата в учебни заведения.

Министърът на образованието Красимир Вълчев мотивира законодателната инициатива с ролята на държавата и на родителите.

"Необходими са и санкции. Тези санкции са оправдани от гледна точка на това, че образованието е задължително до 16 години, именно и това, че правото на образование е универсално право на всяко дете, което пък, от друга страна, е задължение на родителя. За да бъде реализирано това право на детето, ние трябва да задължим родителите".

Социалният министър Бисер Петков обясни, че мерките включват и еднократната помощ за първолаците:

"По отношение на еднократната помощ, която се изплаща на семейство, чиито деца тръгват на училище, предложението е тя да се изплаща на две части – половината в началото на учебната година, втората половина в началото на втория срок, при положение че детето продължава да посещава училище".