Захари Захариев измъдри: САЩ демонстрират подкрепа за Порошенко с бойния кораб в Черно море

Това е демонстрация на сила по отношение на Русия в един критичен момент в американско-руските отношения

Навлизането на американски боен кораб в Черно море е един добър начин Вашингтон да демонстрира някаква форма на солидарност с действащия президент на Украйна във връзка с неговите молби, които са много по-крайни – за евентуално разполагане на американски войски в Азовско море. Това е демонстрация на сила по отношение на Русия в един критичен момент в американско-руските отношения.  Това заяви Захари Захариев, който се титулува професор по политология в ефира на  „Плюс-Минус. Коментарът след новините” на Нова тв.  Той е също така участник в Кръглата маса по линия на БСП и червен депутат в 36-ото народно събрание. През 1990 г. стана член на Висшия съвет на БСП. Председател на фондация “Славяни“. Много подходящ персонаж за такъв коментар, няма-що.

Той, разбира се, се стреми да представи руската агресивна политика като „бяла и добра“, както пролича и при днешното му участие.  Коментарът му бе повод новината, че американското военно командване е поискало от Държавния департамент да уведоми Турция за плановете плавателният съд да премине през Дарданелите и Босфора. Решението е в отговор на руските агресивни действия срещу Украйна в Керченския проток.

Другият гост в студиото Мартин Табаков  беше значително повече в час.

„Когато САЩ искат да тестват свободата на навигация, изпращат точно такъв тип бойни кораби. Така правят и в Южнокитайско море , заяви Табаков.Действията на Русия в Керченския проток вдигнаха много сериозно градуса на напрежение в Черно море. Като ответна мярка е естествено искането на американците за допускане на един ескадрен миноносец, който да патрулира в Черно море, спазвайки спогодбата от Монтрьо.