Заев: Нито аз, нито вие, нито моите деца ще бъдат северномакедонци

В началото на следващата седмица ще бъдат организирани публични изслушвания в Щип и Тетово

Нито аз, нито вие, нито моите деца ще бъдат северномакедонци. Това обяви  македонският премиер Зоран Заев по повод инициираната конституциона промяна, съгласно договора от Преспа с Гърция, според която държавата вече трябва да се нарича Република Северна Македония.
По думите му въпреки термина "северно", населението на Македония си остава от македонци и подчерта, че няма друга държава с това име, пише "Фокус".

Премиерът заяви това в отговор на въпрос „как се почувствал сутринта, когато в парламента 80 депутати гласуваха за промени в конституцията и кога неговите деца ще бъдат записани като "северномакедонци" – като патриот или предател", поставен от граждани по време на днешния публичен дебат за проектоизмененията на конституцията по силата на Договора от Преспа, който се проведе в университет в Скопие

"Видяхме, че 27 години просто потъваме. Можем да продължим да потъваме, но за да подобрим живота тук, в нашата страна, и за да не станем държава на пенсионери, да запазим младите хора, ние се решихме на тези стъпки. Споразумението с Гърция признава македонския език, нашето самоопределение. Няма да бъдем "северномакедонци" и няма да носим срама на "фиромци“ (както често ги наричат съседите заради официалното наименование на държавата в момента - FYROM – Бивша югославска република Македония). Трябва да помислим какво ще оставим на нашите деца“, отговори Заев, като в речта си все пак уточни, че чисто географски държавата се намира в северната част на Македония.

В момента конституционната промяна на името е на фаза обсъждане с академичните среди в страната. В началото на следващата седмица ще бъдат организирани публични изслушвания в Щип и Тетово. След получените указания от академичната и експертна общественост, промените ще бъдат върнати в парламента, където за окончателното им приемане ще бъде поискана отново подкрепа от най-малко 80 депутати.