За първи път: Борисов се среща с Тръмп на 24 септември в Ню Йорк


Премиерът Бойко Борисов ще се срещне в Ню Йорк с президента на САЩ Доналд Тръмп на 24 септември в рамките на Инициативата на американския държавен глава за борба и ограничаването на наркотиците. Това съобщи началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Това ще е първата среща на двамата държавници, която ще бъде увековечана и със снимка, увериха от екипа на Борисов.
За първи път посещението в ООН се превърна в ябълката на раздора между президента Румен Радев и премиера. Оказа се, че между администрациите на двамата първи мъже в държавата в последните 3 месеца е вървяла тежка кореспонденция за това кой да представлява България при откриването на 73-ата сесия на Общото събрание на организацията в Ню Йорк, пише епицентър.бг.

Сагата започва още през юли, когато във Външно министерство идва поканата към България за участие в най-престижния световен форум, на който нивото на присъствие е президент, премиер или външен министър. От Външно се обръщат към администрацията на премиера за становище кой да води делегацията. Документът е изготвен от Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя. В него се казва, че е добре тази година делегацията да бъде ръководена от министър-председателя, тъй като отдавна той не е ходил на този форум и "сега е негов ред". Справката сочи, че последното посещение на Бойко Борисов на сесия на ООН е през 2010 година. Оттогава винаги президентите ни са били начело на българската делегация - Първанов, Плевнелиев и Радев.

Според Румяна Бъчварова този неписан ред се е наложил, защото в годините след 2010-та по времето, когато са били сесиите на ООН, у нас е имало или избори, или оставки, което налагало присъствието на Борисов в страната. Миналата година, когато отново дошла поканата, Борисов "джентълменски" предложил на президента Радев като новоизбран на този пост той да отиде в ООН.