За какво да внимаваме, когато избираме риба за Никулден

Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото

Дни преди големия християнски празник Никулден трябва да помислим и за трапезата на 6 декември.

В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи. Но преди да се стигне до яденето, а и до приготвянето на рибата, трябва първо да се сдобием с нея. Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните.

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания.

Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно, съветват експертите.

Потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица. При натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, на които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна.