Юпитер и Сатурн връщат колелото на историята - идва второто ни Възраждане

Към края на XXI век прогресните позиции на тези две планети дават шанс на българите за нов морал

Към края на XXI век прогресните позиции на тези две планети дават шанс на българите за нов морал

Периодът, в който живеем, е уникален и от историческа, и от астрологична гледна точка. Именно сега, през следващите 10-15 години, в България ще бушува криза в морално-етичните ни норми в държавното ни управление. Това обаче ще ни даде възможност да си изработим нови критерии за морал и право и да ги приложим в обществото, което ще ни даде възможност да си изработим нови критерии за морал и право и да ги приложим в обществото, което ще ни позволи да заживеем по-добре.

В астроличната карта на България се образуват някои отрицателни аспекти между прогресните позиции на планетите, които се появяват в картата на България. Такава е например полуквадратурата между Юпитер и Плутон, която ще е в сила от 2029 до 2055 г. Но в същото време има и положителни аспекти, като например тригона между Сатурн и Асцендента. Той вече действа и ще е в сила до 2056 г. С две думи – чакат ни определени трудности и върху тях, естествено, трябва да се работи, но държавата ни ще оцелее и ще се запази. Подобна оптимистична прогноза не може да се направи за десетки, дори стотици по-малки страни, които в обозримо бъдеще ще се разтворят в бъдещите няколко супердържави и практически ще загубят националната си идентичност, самобитност и право на самоопределение. 
 Историята винаги се повтаря. Това се случва задължително всеки път, когато небесните тела застават на предишните си позиции. Например всеки път, когато Слънцето преминава през астрологическия знак Везни, се раждат хора със зодия Везни. Това е една повторяемост. После, когато Слънцето се движи през Скорпион, се раждат Скорпиони. Тези цикли са къси – повтарят се всяка година. Но при по-отдалечените планети има повторяемост например на 12 години – както е с Юпитер, на 30 години - Сатурн, на 84 - Уран, на 164 - Нептун, и дори на 248 години, както е при Плутон. Историята винаги се повтаря и е свързана с това, че планетите при своя ход неизменно, рано или късно, се завръщат в първоначалните си позиции. 
Друга причина за повторяемостта е ретроградното движение на планетите. Една планета може да се движи напред, после да спре - да стане статична, след това да тръгне назад, пак да спре, да тръгне отново напред. При тези цикли пак има повторяемост, защото планетата може до три пъти да „извърви" една и съща отсечка на зодиака. Така и съответните процеси, които ще се разиграват по това време, ще бъдат подобни. 
Но историята никога не се повтаря по форма, а само по съдържание. Например преди около 130 години българският народ е изживял един светъл период - Възраждането. Тогава Юпитер и Сатурн в нашата астрологична карта са се намирали на определени градуси на зодиака. Изчисленията показват, че към края на XXI век прогресните позиции на тези две планети пак ще се върнат. Тогава ще се изживее второ българско възраждане. Естествено, то ще бъде облечено в нова форма, която да отговаря на условията на бъдещата цивилизация. Но съдържанието на процесите – утвърждаването на българския дух, родолюбието, дарителството, взаимопомощта, себеотрицанието, патриотизмът, колективното изграждане на новото общество, всеотдайността, жертването на личното в името на общото и всичко това, което е съставлявало съдържанието на възрожденските процеси, ще се разиграе повторно, облечено в новата си форма. 

Юпитер управлява морално-ценностната система на етноса, а Сатурн предопределя структурите на държавното му управление. Затова тези два колоса на Слънчевата система са най-важните - едната планета описва вътрешните идеали, стремежи и въжделения, а другата – държавните структури, които придават външна форма на всички тези вътрешни процеси. И уникалното в световен мащаб е това, че прогресните позиции и на двете планети са статични в наше време. Има криза и в двете сфери, а в следващите 10-15 години ще стане преобръщане в посоката на движение и на двете планети. Тоест става въпрос за тотално преразглеждане и поемане по нов път на развитие както в сферата на ценностите ни, така и на държавното управление и устройство. В нито една друга страна досега не се е забелязвал подобен едновременен поврат. 

 Сатурн е статичен от 2005 г. и ще е такъв до 2020 г. Юпитер е навлязъл в статичност от октомври 2012 г. През 2018-а този процес ще достигне кулминация - практически пълна неподвижност, а планетата ще се раздвижи едва през 2023 г. През следващите десетилетия Юпитер ще започне да повтаря градусите, на които се е намирал от 1900 г. до 2018 г. в обратен ред. Първо ще следва обратен преход от около 25 години, след това ще се повторят около 40 години на някакъв обществен строй, който условно можем да наречем „социална държава" и вече към 2080 г. можем да усетим под нова форма това, което е била България в началото на века. Нататък следва второто българско възраждане. 

***
Любомир Червенков е професионален астролог. Роден е в България, магистър по технически науки от Русия, работи дълги години в Малта, днес живее в Австралия. 
Астрологичните изчисления в наши дни се правят от компютърни програми, които работят с изумителна точност и бързина. Всеки, който прочете книгата му „България – прогноза за XXI век", може сам да се разходи с нея из вековете и да проследи какво се е случило в страната ни във всеки предишен статичен период на Юпитер и Сатурн. После, на базата на тази повторяемост, може сам да си направи заключението дали и при сегашната статичност няма да се повторят по съдържание същият тип процеси...
(bven.blog.bg)